Biroul lui Merkel l-a “invitat” la discuţii pe ambasadorul american după ultimele dezvăluiri WikiLeaks

Angela Merkel prezidează o şedinţă a cabinetului german alături de Peter Altmaier (D), 3 iunie 2015
Angela Merkel prezidează o şedinţă a cabinetului german alături de Peter Altmaier (D), 3 iunie 2015 (JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Şeful biroului Cancelariei germane, Peter Altmaier, l-a invitat pe ambasadorul american John Emerson să discute de urgenţă în legătură cu ultimele dezvăluiri făcute de website-ul WikiLeaks, care susţine că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) a spionat mai mulţi miniştri ai guvernului şi membri ai Cabinetului german. Cererea diplomatică a fost o invitaţie, spre deosebire de alte forme de “convocări” mai serioase care pot fi emise ambasadorilor, conform Deutsche Welle.

Rapoartele iniţiale publicate în Frankfurter Allgemeine Zeitung, unul dintre cele mai bine vândute ziare germane, au susţinut că întâlnirea a fost programată pentru joi şi ambasadorul american a fost aşteptat să ofere clarificări asupra conversaţiilor telefonice interceptate ale cancelarului german Angela Merkel şi ale angajaţilor biroului ei.

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble a criticat, de asemenea, campaniile de spionaj desfăşurate de NSA, adăugând că şi el are nevoie de unele explicaţii.

“Devine tot mai aparent că o parte dintre persoanele care lucrează în serviciile de informaţii americane au pierdut din vedere dezbaterea scop-versus-mijloace”, a declarat Schäuble pentru publicaţia germană Bild Zeitung.

Spionajul american este mult mai amplu decât s-a presupus iniţial

Conform documentelor publicate de WikiLeaks, NSA nu a spionat-o doar pe Angela Merkel, aşa cum s-a dezvăluit în 2013, ci a avut în vizor mai mulţi politicieni de profil înalt. Lista îi include pe Sigmar Gabriel, în prezent vicecancelar al Germaniei, dar şi lider al opoziţiei la acea vreme, şi pe alţi oficiali din ministerele de finanţe, economie şi agricultură. Franţa a fost la rândul ei lovită de noi dezvăluiri privind campaniile de spionaj ale NSA în perioada 2006-2012, campanii care i-au vizat, printre alţii, pe foştii preşedinţi Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy şi pe actualul lider francez Francois Hollande.

Documentele publicate de WikiLeaks au evidenţiat 69 de numere de telefon care încă sunt folosite, indicând faptul că acţiunile de spionaj încă ar putea să aibă loc. Totuşi, cele mai recente date ale WikiLeaks sunt din 2011.

Serviciile britanice de informaţii au fost de asemenea implicate în aceste dezvăluiri. Documentele secrete au arătat că operaţiunile de spionaj datează din anii 1990 şi că NSA a fost în special interesată de politica financiară şi comercială a Germaniei. Documentele dezvăluite de WikiLeaks mai includ şi o conversaţie telefonică înregistrată, avută de cancelarul german în octombrie 2011 în legătură cu dificultăţile financiare ale Greciei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.