Bilanţ al relaţiilor ruso-americane din 2012: Resetarea a cedat locul concurenţei ascunse
Anul 2012 a devenit pentru relaţiile ruso-americane anul marilor speranţe dar şi al şi mai marilor dezamăgiri. Nu s-au îndreptăţit speranţele conform cărora în cazul realegerii sale preşedintele american Barack Obama va putea acţiona fără să ţină cont de adversarii republicani din Congres şi să înceapă înlăturarea factorilor bilaterali de iritare. Spre sfârşitul anului, relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au stricat definitiv. Cooperarea eşuată din cadrul 'resetării' a cedat locul unei concurenţe ascunse şi unui război al declaraţiilor şi gesturilor, potrivit cotidianului rus Kommersant.
Anul acesta, relaţiile ruso-americane s-au desfăşurat sub semnul aşteptării tensionate a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie din SUA. Moscova, care a mizat în mod previzibil pe Barack Obama, a legat până în ultimul moment lipsa unui progres în problema scutului antirachetă şi în alte probleme bilaterale exclusiv de alegerile din SUA, aşteptând finalizarea lor. Însă optimiştii urmau să fie dezamăgiţi.
Singura veste bună a devenit aceea că în alegeri Obama l-a învins pe republicanul Mitt Romney, o victorie a căruia ar fi făcut destul de realist scenariul unui nou război rece. În schimb, veşti proaste s-au dovedit mult mai multe: adoptarea de către Congresul SUA a 'actului Magnitski' şi elaborarea de către Duma de Stat a replicii sub forma 'listei Dima Iakovlev' au readus relaţiile dintre SUA şi Rusia într-o stare mai firească pentru ele, cea a războiului de declaraţii şi de gesturi, subliniază Kommersant.
Potrivit ziarului rus, după alegeri Moscova nu l-a văzut la Casa Albă pe acel Barack Obama la care spera. O surpriză neplăcută a devenit recunoaşterea de către SUA a opoziţiei siriene, fapt care a obligat definitiv Moscova să se plaseze în defensivă diplomatică în problema siriană.
La rândul său, prin intermediul preşedintelui său Vladimir Putin, Rusia a amintit în mod ferm că nu va permite un amestec din afară - direct sau indirect - amestec pe care l-a recunoscut de fapt, în timpul reuniunii OSCE de la Dublin, secretarul de stat american Hillary Clinton, care a promis că va contracara 'resovietizarea Europei de Est şi a Asiei Centrale'.
Pe fondul stingerii resetării, şi atitudinea ruşilor faţă de SUA continuă să se deterioreze. Ultimul sondaj al centrului Levada a demonstrat o dinamică negativă în modul de percepţie a SUA în Rusia. Comparativ cu toamna lui 2011, numărul de cetăţeni ruşi care au o atitudine pozitivă faţă de SUA s-a redus în 2012 de la 67% la 46%. În opinia celor mai mulţi ruşi, SUA încearcă mai mult să exercite presiuni asupra Rusiei (68%) decât să acţioneze cu respect (17%).