Bielorusia merge mai departe: regimul arestează un jurnalist pentru publicarea de materiale "extremiste"

Aleksei Shota (Captură video)
A.P.
31.05.2021

Editorul şef al unui popular site de ştiri pe internet dintr-un mare oraş din Bielorusia a fost arestat, iar reşedinţa sa percheziţionată, marcând un nou episod al persecuţiei desfăşurate de dictatorul bielorus Alexander Lukaşenko împotriva jurnaliştilor independenţi şi a opozanţilor.

Duminică, poliţia a declarat că îl investighează pe redactorul publicaţiei Hrodna.life Aleksei Şota, suspectat de "extremism", un delict vag definit, pe care codul penal bielorus îl condamnă, după cum face şi Rusia.

Poliţia municipală din Grodno a declarat că site-ul web „a postat materiale de informare care au fost etichetate în mod corespunzător ca extremiste”, dar nu a oferit detalii. Site-ul a declarat că directorul său a fost arestat de poliţişti timp de câteva ore înainte de a fi eliberat şi că hard disk-urile computerului acestuia au fost confiscate de poliţie în urma percheziţiei efectuate la domiciliul acestuia.

Şota a colaborat cu cel mai popular portal de internet Tut.by din ţară, pe care autorităţile l-au închis luna aceasta după arestarea a 15 angajaţi.

Represiunea regimului Lukaşenko s-a intensificat cu o săptămână în urmă, odată cu arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici şi a prietenei sale, care se aflau la bordul unui zbor comercial Rynair. Cursa comercială a fost deviată către aeroportul din Minsk din cauza unei presupuse ameninţări cu bomba la bordul avionului. Odată ajuns pe aeroport, Protasevici a fost arestat, apărând după câteva zile într-un material filmat în care mărturisea fapte imputabile penal.

Mişcarea a stârnit un val de critici în Occident, UE catalogând actul drept o deturnare şi cerând eliberarea imediată a lui Protasevici. Drept represalii, Uniunea Europeană a interzis zborurile din Bielorusia.

Protasevici este acuzat de organizarea de revolte, acuzaţie pentru care poate primi până la 15 ani de închisoare.

Din august 2020, Lukaşenko se confruntă cu valuri de proteste apărute după ce Comisia Electorală Centrală l-a declarat învingător în alegerile pe care opoziţia le contestă ca fiind fraudate şi lipsite de libertate. În timpul campaniei prezidenţiale, regimul bielorus a arestat mai mulţi contracandidaţi ai lui Alexander Lukaşenko, mulţi dintre ei fiind aduşi în faţa justiţiei în procese considerate parte a campaniei împotriva oponenţilor.

Poliţia a reţinut peste 30.000 de persoane în timpul protestelor, care au persistat luni de zile. Deşi protestele au încetat în timpul iernii, autorităţile au continuat acţiuni brutale împotriva susţinătorilor opoziţiei şi a jurnaliştilor independenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor