Biden, declaraţie surprinzătoare: "Netanyahu face mai mult rău Israelului decât să îl ajute"

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
D.B.
10.03.2024

Preşedintele SUA, Joe Biden, face o declaraţie contradictorie, afirmând că există linii roşii pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu nu le poate depăşi, cum ar fi un atac asupra Rafah, reiterând în acelaşi timp că Washingtonul nu are linii roşii în ceea ce priveşte furnizarea de arme "Israelului", potrivit Almayadeen.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a subliniat că acţiunile premierului israelian Benjamin Netanyahu faţă de Gaza sunt în detrimentul "Israelului", cauzând mai mult rău decât beneficii şi conducând la o reacţie globală împotriva entităţii de ocupaţie.

"El (Netanyahu) are dreptul să apere Israelul, dreptul de a continua să urmărească Hamas, dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor întreprinse", a declarat Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC.

Surprinzător, liderul american a adăugat că, în opinia sa, Netanyahu "face mai mult rău Israelului decât să îl ajute, determinând restul lumii" să meargă împotriva a ceea ce reprezintă "Israelul', iar asta este o "mare greşeală".

Biden a precizat, totuşi, că Washingtonul nu are "linii roşii" în ceea ce priveşte acţiunile israeliene în Gaza.

"Nu voi părăsi niciodată Israelul. Apărarea Israelului este în continuare critică, aşa că nu există o linie roşie", a adăugat Biden.

Declaraţia lui Biden reflectă ipocrizie, întrucât el susţine acţiunile israeliene, criticând în acelaşi timp guvernul lui Netanyahu pentru agresiunea împotriva Fâşiei Gaza.

"Exagerat"? Nu atât de mult

La începutul lunii trecute, într-un discurs neaşteptat adresat americanilor pe 9 februarie, Biden a criticat "răspunsul" israelian la Operaţiunea "Al-Aqsa Flood" lansată de Hamas, calificându-l drept "exagerat".

"Sunt de părere, după cum ştiţi, că modul în care s-a desfăşurat răspunsul în Fâşia Gaza a fost exagerat", a declarat democratul reporterilor la Casa Albă.

Nu există nicio îndoială că susţinerea de către Statele Unite a agresiunii israeliene împotriva Fâşiei Gaza a dus la intensificarea atacurilor împotriva trupelor americane din regiune, alături de criticile la adresa administraţiei Biden atât pe plan intern, cât şi internaţional.

Cu toate acestea, el nu a făcut nimic pentru a opri atrocităţile israeliene în curs de desfăşurare asupra poporului palestinian. Acestea fiind spuse, la începutul acestei săptămâni, un raport din The Economist intitulat "Joe Biden este exasperat de Israel, dar nu va opri războiul său" afirmă că Biden şi-a înăsprit recent tonul faţă de "Israel", declarând că nu va accepta "nicio scuză" pentru faptul că încă împiedică intrarea ajutorului umanitar în Gaza, deoarece presiunea asupra sa a crescut pe fondul uciderii continue şi deliberate a palestinienilor, al foametei şi al bolilor care se profilează.

Potrivit raportului, una dintre modalităţile prin care Biden şi-a exprimat dezaprobarea faţă de Netanyahu este întâlnirea membrilor administraţiei sale cu Benny Gantz, pe 4 şi 5 martie, pe care SUA îl consideră un membru "centrist" al cabinetului de război al "Israelului" şi un posibil prim-ministru în viitor, organizând întâlniri cu vicepreşedintele Kamala Harris şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, printre altele, ceea ce l-a deranjat pe Netanyahu, întrucât el nu a avut încă o astfel de întâlnire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor