Bezele crocante cu aromă de portocală şi lămâie

Bezelele servite ca desert, pe lângă faptul că sunt îndrăgite deopotrivă de copii şi adulţi, complementează un meniu prin simplitate şi elegantă. Ţi se topesc în gură de la prima gustare, eliberând diferite arome. În funcţie de preferinţă, în timpul preparării puteţi adăuga arome de vanilie, lămâie, portocală, ciocolată, nucă, etc.
Maria Matyiku
30.12.2014

Bezelele servite ca desert, pe lângă faptul că sunt îndrăgite deopotrivă de copii şi adulţi, complementează un meniu prin simplitate şi elegantă. Ţi se topesc în gură de la prima gustare, eliberând diferite arome. În funcţie de preferinţă, în timpul preparării puteţi adăuga arome de vanilie, lămâie, portocală, ciocolată, nucă, etc. Copiii fiind, de sărbători aşteptam cu nerăbdare bezelele învelite în cremă de ciocolată şi tăvălite prin nucă măcinată. Dacă vă plac bezele crocante în exterior şi moi şi pufoase înăuntru, merită să încercaţi această reţetă.

Ingrediente:

3 albuşuri,
un praf de sare,
un praf de cremă de tartar (opţional),
o jumătate de cană de zahăr tos,
un pacheţel de vanilie,
o jumătate de cană de zahăr pudră,
1/2 lingură de amidon,
coaja de la o lămâie,
coaja de la o portocală

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 110 grade C. Într-o tavă (de mărimea 23X33X5 cm) se aşează o foaie de hârtie de copt de dimensiunea tăvii.

Albuşurile se pun într-un bol mare de preferinţă de sticlă sau metal (bine uscat, fără urme de grăsime) şi se bat cu ţelul sau mixerul, mărind viteza de batere de la mai mic spre mai mare, pe măsură ce aerul se încorporează şi spuma începe să se întărească.

Se adaugă un praf de sare şi un praf de cremă de tartar şi se continuă baterea până când spuma se întăreşte. Se adaugă pe rând zahărul tos şi vanilia "în ploaie", continuând baterea spumei până când zahărul se dizolvă. Spuma devine tare astfel încât telul stă în picioare, iar compoziţia nu curge.

Se cerne zahărul pudră amestecat cu amidon, iar prin răsturnare, se amestecă uşor, până când se încorporează. Compoziţia se împarte în trei. Într-una din porţii se amestecă uşor coaja de portocală; în alta se adaugă coaja de lămâie. Din fiecare compoziţie porţionată iese o tavă de bezele.

Fiecare compoziţie se pune pe rând într-o pungă sau şpriţ care are conectat la capăt un cornet în formă de stea. Se formează bezele mici care se aşează în tava pregătită dinainte. În lipsa şpriţului, se pot pune cu linguriţa grămăjoare mici de spumă. Se dau la cuptor. Uşa cuptorului se ţine între-deschisă pentru a lăsa aburul să iasă. (am folosit o lingură de lemn).

Se coc până când partea de deasupra este tare la atingere iar culoarea are o tentă puţin gălbuie. În funcţie de mărimea bezelelor şi cuptor durata variază de la o oră, la o oră şi jumătate. Se lasă să se răcească pe un grătar, iar după ce s-au răcit, bezelele se păstrează în containere închise.

Se pot servi ca atare ca desert, alături de cafea, cu fructe, sau cu diferite sosuri dulci, creme sau dulceţuri.

Reţeta este inspirată din cartea de reţete, Gusturi franţuzeşti, scrisă de Laura Calder.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor