Berlusconi îşi anunţă intenţia de a candida la alegerile europarlamentare
alte articole
În pofida condamnării sale recente pentru fraudă fiscală - care îl împiedică pe Silvio Berlusconi să devină candidat electoral, după ce a fost exclus din Senatul italian, şi să ocupe funcţii politice - 'Il Cavaliere' a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va conduce lista partidului său la alegerile europene din 25 mai, notează luni ziarul El Mundo.
Berlusconi a declarat vineri că ţări ca Malta, România, Bulgaria şi chiar Spania ar fi dispuse să-i accepte candidatura la alegerile europene. 'Sper să fiu cap de listă în toate regiunile la alegerile europene', a dat el asigurări duminică, la o reuniune a coordonatorilor din partidul său, Forza Italia.
Berlusconi nu se resemnează şi se agaţă de ideea - fantezistă, potrivit multor jurişti - că, până în momentul în care se vor rezolva apelurile după sentinţa în baza căreia a fost condamnat în august la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, nu va putea fi împiedicat să candideze la aceste alegeri.
Însă în faţa scenariului, foarte probabil, ca justiţia să-l împiedice să-şi vadă visul de a deveni candidat electoral, cel care a fost de trei ori prim-ministru va încerca să fie ales candidat într-o altă ţară şi nu în Italia. 'Însă vreau să-mi lansez candidatura în Italia', a spus el.
Reprezentanţi ai Partidului Democrat (PD), principala formaţiune de centru-stânga italiană, au reacţionat imediat faţă de ideea ca Berlusconi să devină cap de listă al partidului Forza Italia la alegerile pentru Parlamentul European, ce vor avea loc la 25 mai. 'Cei de la Bruxelles probabil că se prăpădesc de râs', a spus Gianni Pittella, vicepreşedintele PE şi membru al PD.
Oricât şi-ar dori, lui Berlusconi îi va fi foarte greu să devină candidat la aceste alegeri. Este posibil să-i fie greu şi să conducă o campanie în favoarea candidaţilor propriului partid. 'Il Cavaliere' aşteaptă încă să fie pusă în aplicare sentinţa pe care a primit-o anul trecut pentru fraudă fiscală. Graţie amnistierii de care beneficiază, datorită vârstei sale de 77 de ani, nu va face închisoare, dar va trebui să ispăşească un an de arest la domiciliu sau să realizeze servicii sociale.
Totul arată că a doua variantă este cea mai posibilă. Aceste servicii ar urma să le presteze într-un centru de reabilitare a toxicomanilor, în cadrul unei organizaţii neguvernamentale gestionate de un prieten al său. Din acest moment însă mişcările lui vor fi drastic limitate. Dacă va dori să participe la mitinguri, să se deplaseze în oraş sau să apară la vreo dezbatere televizată, va avea nevoie de aprobarea prealabilă a tribunalului de supraveghere.
Avocaţii lui Berlusconi lucrează febril pentru a evita ca executarea sentinţei să intervină, înainte de alegerile europarlamentare din 25 mai. Conform procedurilor obişnuite ale justiţiei italiene, executarea unei sentinţe întârzie în medie un an, declară reprezentanţii săi legali. Dacă în cazul lui Berlusconi va interveni, înainte de luna august (când se împlineşte un an), ei asigură că va fi un semn clar al persecuţiei la care este supus de 'judecătorii comunişti'.