Berlinul acuză Italia că ar fi plătit imigranţi pentru a veni în Germania (presă)
alte articole
Germania aduce acuzaţii grave autorităţilor italiene, susţinând că sute de imigranţi africani sosiţi în Italia, unde au obţinut statutul de refugiat sau exilat şi nu de ilegal, ar fi fost 'expediaţi' în Germania. Potrivit acuzaţiilor, autorităţile din peninsulă ar fi plătit 500 de euro fiecăruia şi ar fi acordat imigranţilor un permis de şedere valabil timp de trei luni pentru întregul spaţiu Schengen, cu condiţia ca ei să se mute în altă ţară. Mulţi dintre ei ar fi fost invitaţi mai mult sau mai puţin clar să se ducă în Germania, informează La Repubblica şi Il Giornale.
Problema este gravă, notează La Repubblica, mai ales pentru exilaţi, care în Germania nu au dreptul la subvenţii sau alte măsuri de sprijin şi asistenţă. Ei sunt cetăţeni ai unor ţări africane clasate ca fiind democratice - Nigeria, Togo, Ghana, unde în cazul în care s-ar întoarce ar risca traiul în mizerie, dar nu şi reprimarea - şi care au obţinut statutul de refugiat, deoarece, aflându-se de ani de zile ca emigranţi în scopul muncii în Libia, au fugit din această ţară după izbucnirea războiului civil.
În Italia au fost consideraţi refugiaţi, deoarece proveneau dintr-o zonă de război - Libia -, dar ei nu sunt refugiaţi sau exilaţi din ţara de origine.
'Nu au drepturi legale aici, în Germania, şi ar fi iresponsabil să li se dea speranţe false', a declarat ministrul pentru afaceri sociale al oraşului-land Hamburg, Detlef Scheele. 'Singura alternativă pentru ei este să meargă acolo unde pot avea dreptul de şedere legală şi de muncă, cum ar fi în Italia, sau în ţara lor dacă între timp situaţia s-a schimbat acolo', a precizat el.
Potrivit La Repubblica, este o situaţie stânjenitoare, care ameninţă să apese şi să creeze resentimente în relaţiile bilaterale italo-germane, pe fondul tensiunilor generale dintre guvernele din zona euro privind austeritatea, ocuparea forţei de muncă şi salvarea monedei unice.
Nu este clar, mai scrie ziarul italian, ce rol a vrut să joace Ministerul federal de Interne. Potrivit agenţiei de presă germane DPA, instituţia ar fi adresat circulare confidenţiale şefilor oficiilor externe care se ocupă de extracomunitari, din cele 16 landuri germane, avertizându-i că Italia ar fi plătit până la 500 de euro de refugiat, plus viza Schengen, cu condiţia ca, în schimb, persoana în cauză să părăsească teritoriul italian îndreptându-se spre alt stat membru al UE din spaţiul Schengen.
Potrivit cotidianului Il Giornale, ziarul german Die Welt a publicat conţinutul unei scrisori de două pagini trimisă de Ministerul de Interne autorităţilor din landuri. În document se scrie că 'cetăţenii unor terţe ţări (din afara UE), aşa cum au declarat ei, au primit 500 de euro de la autorităţile italiene pentru a pleca voluntar din centrele de primire pe cale de a fi închise'.
Astfel, la Hamburg au sosit 300 de imigranţi din Nigeria, Togo şi Ghana, care, după izbucnirea războiului civil din Libia, în loc să se întoarcă acasă s-au refugiat în Europa. Mulţi dintre ei s-au stabilit în aer liber în oraşul hanseatic, în spatele monumentului lui Bismarck.
Polemica, care nu este nouă, scrie La Repubblica, riscă, pe lângă un incident diplomatic, să redeschidă şi disputa privind debarcările în Mediterana. Ţările europene din sudul Europei reprezintă principala cale de acces spre Bătrânul Continent pentru imigranţii care fug de situaţii de război şi foamete, nu numai din Africa, ci şi din Orientul Mijlociu şi Asia. Din acest motiv, Italia a solicitat întotdeauna UE să ia în considerare faptul că problema refugiaţilor este una a comunităţii europene, amintind, în plus, că mulţi dintre imigranţii care sosesc în Italia au deja ca ţintă de destinaţie alte ţări din UE în care există comunităţi de conaţionali înrădăcinate.