Rusia şi SUA nu reuşesc să ajungă la un consens în problema siriană (Kommersant)
alte articole
Perspectiva desfăşurării unei noi conferinţe internaţionale privind Siria, conferinţă de care Rusia şi SUA îşi leagă cele mai mari speranţe în ceea ce priveşte stoparea războiului în această ţară, este din ce în ce mai înceţoşată. Acest lucru a devenit clar după întrevederea pe care au avut-o la Paris ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry. Surse de informaţie ale Kommersant apropiate delegaţiei ruse au explicat dificultăţile apărute ca urmare a unor 'provocări din partea unor forţe terţe', în primul rând din partea ţărilor din Golful Persic. Eşuarea 'Genevei-2' va deschide drumul pentru o intervenţie străină în Siria, semnalează cotidianul rus.
La finalul întrevederii cu John Kerry, Serghei Lavrov a recunoscut: organizarea celei de-a doua conferinţe internaţionale privind reglementarea conflictului din Siria este 'un obiectiv dificil'.
'Principalul factor care îngreunează convocarea conferinţei îl constituie poziţia şi provocările ţărilor din Golful Persic. În cazul în care conferinţa nu va avea loc sau se va solda cu un eşec, jucătorii internaţionali care cer schimbarea regimului din Siria vor pune toate problemele pe seama Rusiei, pentru a îndreptăţi astfel posibilele acţiuni ce nu vor ţine cont de ea şi, prin urmare, nici de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). De aceea, este important să nu admitem acţiuni ce ar putea dăuna eforturilor noastre', a explicat interlocutorul ziarului rus.
Printre acţiunile menite să zădărnicească viitoarea conferinţă, Moscova enumeră punerea pe agenda Adunării Naţionale a ONU şi a Consiliului ONU pentru drepturile omului a unor rezoluţii în care toată vina pentru vărsarea de sânge din Siria este pusă pe seama regimului lui Bashar al-Assad, precum şi ridicarea embargoului asupra livrărilor de arme către rebeli din partea Uniunii Europene (UE).
Rusia este convinsă că, în 'spatele tuturor acestor lucruri se află ţările din Golful Persic, în timp ce SUA şi alte ţări occidentale le ţin isonul', a explicat interlocutorul Kommersant. Potrivit acestuia, Moscova va insista asupra verificării informaţiei venite marţi din partea Damascului, conform căreia recenta luare de ostatici din rândul unor reprezentanţi ONU pe Înălţimile Golan, de către rebeli, ar putea fi inspirată de Qatar.
Din partea ţărilor Occidentului şi Golfului Persic se fac auzite acuzaţii asemănătoare la adresa Moscovei. În primul rând, acestea se referă la livrările către Damasc a unor arme ruseşti, inclusiv sisteme S-300 şi rachete antinavale 'Yakhont'. Cu toate acestea, reprezentanţii Federaţiei Ruse insistă că este vorba despre nişte contracte semnate cu mult înainte de izbucnirea conflictului, iar armele pe care le livrează ei sunt destinate exclusiv contracarării ameninţărilor externe.
Ideea de a organiza 'Geneva-2' a fost formulată de Rusia şi SUA la începutul lui mai, aminteşte Kommersant. Însă, nu este clar nici la această oră cine va reprezenta la această conferinţă dezbinata opoziţie siriană. Potrivit lui Lavrov, el şi John Kerry au convenit asupra 'împărţirii sarcinilor': Moscova convinge Damascul să participe la conferinţă, iar Washingtonul - opoziţia. Drept rezultat, autorităţile siriene şi-au înaintat negociatorii, în timp ce rebelii - încă nu.
Nu este clar nici cercul de participanţi din alte ţări. Rusia insistă asupra invitării Iranului, însă aliaţii SUA - Qatarul şi Arabia Saudită - sunt categoric împotrivă.
Astfel, în pofida eforturilor depuse de şefii diplomaţiilor rusă şi americană, perspectiva convocării unei conferinţe privind Siria este destul de incertă. 'Trebuie să ne decidem: fie vrem o conferinţă şi atunci nu trebuie să existe acţiuni îndreptate în mod obiectiv în direcţia subminării acestei idei, fie, dacă insistăm pe astfel de acţiuni, nu trebuie să vorbim despre conferinţă', a declarat Serghei Lavrov.
De altfel, chiar dacă 'Geneva-2' va avea loc, nu va fi vorba, potrivit planurilor Moscovei, de o acţiune de o singură zi, cum a fost cu 'Geneva-1' în iunie anul trecut. Conferinţa va trebui deschisă de reprezentanţii părţilor siriene, alături de miniştrii de externe ai ţărilor din regiune şi ai statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, pentru ca negocierile ulterioare să fie duse de sirienii înşişi. În ceea ce-i priveşte pe miniştrii de externe ai altor ţări participante, aceştia 'se vor ralia din când în când negociatorilor'.
Potrivit sursei de informaţie a Kommersant apropiate de delegaţia rusă, 'conferinţa s-ar putea prelungi săptămâni şi chiar luni de zile'. SUA nu resping o asemenea schemă, a adăugat sursa. Însă, acum important este ca 'Geneva-2' să aibă totuşi loc, subliniază cotidianul moscovit.