Bercea Mondialu şi membri ai familiei sale, reţinuţi într-un dosar de camătă şi şantaj. Ce spun procurorii DIICOT

Interlopul Sandu Anghel, cunoscut sub numele de “Bercea Mondialu”, şi nouă membri ai familiei sale au fost reţinuţi, joi dimineaţă, de către DIICOT, după ce au fost audiaţi pe parcursul nopţii.
Potrivit Digi 24, audierile au început miercuri seara şi au durat până în această dimineaţă, când procurorii DIICOT din Craiova au luat decizia să emită 10 ordonanţe de reţinere pe numele celor 10 persoane aduse la audieri şi acuzate de cămătărie.
Cei 10 au ajuns miercuri la audieri, iar astăzi magistraţii vor decide dacă vor emite mandate de arestare pe numele lor.
Audierile au avut loc în urma mai multor percheziţii domiciliare desfăşurate de procurorii DIICOT pe raza judeţelor Olt, Teleorman şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj.
Potrivit DIICOT, din probatoriul administrat a rezultat că, în cursul anului 2022, cinci făptuitori au iniţiat şi constituit, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care au pretins dobânzi lunare, cuprinse între 10 şi 40% din valoarea împrumuturilor acordate, operaţiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condiţiile în care îşi pot desfăşura activitatea entităţile financiare nebancare.
În cadrul grupului infracţional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operaţiunile de cămătărie referitoare la selectarea persoanelor şi stabilirea condiţiilor în care li se acordă împrumuturi, au revenit liderului, ceilalţi membrii având sarcina recuperării creanţelor de la debitori, cărora în mod constant le-au fost majorate dobânzile şi li s-au impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite.
De asemenea, continuă DIICOT, în situaţia în care persoanele împrumutate nu şi-au mai putut onora obligaţiile asumate, membrii grupării de criminalitate organizată au recurs la ameninţări, acte de intimidare sau violenţe fizice, în vederea recuperării debitelor.
Totodată, procurorii au precizat că sumele obţinute din activitatea infracţională au fost folosite de făptuitori pentru achiziţionarea de bunuri mobile sau imobile (autoturisme de lux, case, apartamente, terenuri).