Beneficiarii POS DRU protestează miercuri în Capitală

Protestatari mărşăluind spre Guvernul României (Epoch Times România)
Epoch Times România
23.10.2012

Beneficiarii POS DRU vor protesta miercuri, în Capitală, printr-un marş organizat începând cu ora 10.30 pe traseul - Ministerul Muncii - Guvernul României - AMPOSDRU, au anunţat reprezentanţii Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale.

Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, alături de parteneri din sindicate şi IMM-uri vor protesta "împotriva repetatelor blocaje în funcţionarea POS DRU, cauzate de lipsa de transparenţă, ineficienţa şi incompetenţa persoanelor responsabile de derularea fondurilor europene în România", după cu afirmă reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit reprezentanţilor coaliţiei, problemele sistemice cu care se confrunta beneficiarii POS DRU determină dispariţia unora dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din România sau au afectat ireversibil activitatea acestora. Astfel, multe dintre organizaţiile care coordonează proiecte structurale sunt deja expuse unor executări silite pentru neplata obligaţiilor sau sunt obligate să facă concedieri în rândul angajaţilor. Nu în ultimul rând, multe ONG-uri îşi inchid forţat proiectele, ceea ce produce efecte dramatice asupra beneficiarilor finali, mai spus sursele citate.

La acţiunile de protest se vor alătura beneficiari finali ai proiectelor structurale precum persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiari ai serviciilor sociale şi educaţionale oferite, grupuri sociale dezavantajate etc., dar şi furnizori care aşteaptă de luni de zile onorarea contractelor semnate în cadrul proiectelor POS DRU.

Nemulţumirile organizatorilor vizează lipsa de eficienţă a Autorităţii de Management pentru POS DRU, lipsa de transparenţă în efectuarea plăţilor către implementatori, opacitatea în luarea deciziilor la nivelul acestui program, precum şi lipsa de angajament a Guvernului pentru funcţionarea programului, inclusiv declaraţiile neclare şi contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finanţelor Publice s-a angajat să o transfere AM POS DRU pentru plata rambursărilor.

Alte nemulţumiri se referă la schimbarea constantă a regulilor în timpul jocului şi caracterul retroactiv al multor măsuri, lipsa de soluţii pentru datoriile imense acumulate de beneficiari în perioadele foarte lungi de întârziere la plată a cererilor de rambursare şi nefuncţionarea OI POS DRU MECTS, care a ajuns să acumuleze întârzieri de mai bine de un an în procesarea cererilor de rambursare.

Tot miercuri, în Târgu-Mureş, Iaşi şi Timişoara vor avea loc şi alte acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice locale şi decidenţilor asupra problemelor urgente cu care se confruntă beneficiarii POS DRU şi asupra impactului negativ pe care acestea îl au asupra comunităţilor locale.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru NewsIn, că nu ştie când vor ajunge banii la beneficiarii fondurilor europene, precizând totodată că a înaintat lista acestora către Ministerul de Finanţe, plăţile urmând să fie efectuate după verificarea cererilor de plată.

"Noi suntem într-un cerc vicios cu totul, şi la nivel de ţară, şi la nivel de beneficiari. Dacă nu plătim aceste cereri de rambursare, nu avem ce să înaintăm, ca să solicităm de la Uniunea Europeană să ne ramburseze. Dacă le plătim, intrăm într-un deficit, depăşindu-l pe cel din acordul cu FMI şi vom fi sancţionaţi ca ţară că am depăşit deficitul. (...) Plăţile se fac în ordinea depunerii cererilor şi a verificărilor după instrucţiunea 61. Într-adevăr, cei care lucrează cu fonduri europene sunt într-o situaţie foarte grea. Noi nu avem nicio vină că de trei ani de zile nimeni nu a luat atitudine şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. În două luni nu se poate remedia tot ce s-a stricat în doi ani şi jumătate", a mai spus Câmpeanu.

Ministrul Muncii a precizat că s-a ajuns în aceasta situaţie din cauza "unor audituri de ani de zile care nu s-au pus în practică, adică nu s-au remediat".

"Nu ştiu cui i s-a făcut plata, nu ştiu cine nu a primit banii. Fiecare ar trebui să se intereseze dacă a primit sau nu au primit. Noi am dat lista şi la Ministerul de Finanţe, se face strict în ordine, suntem controlaţi. Nu se face nicio abatere şi nicio cerere pe lângă. Pe măsură ce aceste cereri sunt verificate şi sunt înaintate, se plătesc până se termină banii", a explicat ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, până vineri s-au semnat aproximativ 540 de decizii de plată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor