Belgia cere investigarea unor posibile infiltrări ale Statului Islamic în centralele nucleare

Pe fondul atacurilor teroriste din Bruxelles de luna trecută, ministrul belgian de Interne a declarat că trebuie adoptate măsuri de securitate mai eficiente la centralele nucleare şi celelalte facilităţi care dispun de material nuclear. Ministrul a avertizat că acestea sunt ţinte destul de probabile pentru terorişti.
Geamuri sparte la terminalul aeroportului Zaventem din Bruxelles, 22 martie 2016.
Geamuri sparte la terminalul aeroportului Zaventem din Bruxelles, 22 martie 2016. (Sylvain Lefevre/Getty Images)

Ministrul belgian de Interne a avertizat că centralele nucleare ale ţării sale sunt o ţintă pentru grupul jihadist Statul Islamic (sau Daesh), în timp ce poliţia belgiană a amânat redeschiderea aeroportului din Bruxelles şi a cerut aplicarea unor măsuri de securitate mai stricte după atacurile teroriste din 22 martie. Jan Jambon a declarat că posibilitatea ca militanţii Daesh să fi obţinut material nuclear este un motiv principal de îngrijorare pentru şefii de stat care participă la Summitul pentru Securitatea Nucleară ce are loc în Washington.

Adresând subiectul în capitala americană, Jambon a declarat că, deşi nu au fost enunţate ameninţări directe, centralele nucleare sunt o ţintă atractivă pentru jihadiştii interni. Alte facilităţi care utilizează materiale radioactive, precum spitalele sau infrastructurile industriale, sunt de asemenea ţinte potenţiale, în condiţiile în care Daesh ar urma să creeze o “bombă murdară”, a precizat el.

„Teroriştii ar putea folosi material nuclear pentru a construi bombe”, a declarat Jambon pentru Bel TRL, adăugând că a cerut serviciilor de informaţii o evaluare cuprinzătoare cu privire la posibile infiltrări islamiste în centralele nucleare şi în alte facilităţi unde s-ar putea găsi materiale nucleare. „Ştim că există persoane radicalizate peste tot. Procesul de radicalizare poate fi rapid”.

Avertismentul a venit după ce s-a aflat că doi dintre sinucigaşii cu bombă din Bruxelles au monitorizat în secret un savant din domeniul nuclear care lucrează la una dintre cele trei centrale nucleare belgiene. După atacurile teroriste, oficialii securităţii au declarat că fraţii el-Bakraoui au filmat cu o cameră fixă locuinţa savantului pentru a-i înregistra rutina zilnică, ca parte a unui plan de a obţine material radioactiv.

Planul a fost descoperit în timp ce poliţiştii care investigau atacurile din Paris, din noiembrie 2015, au găsit înregistrarea video în timpul unui raid în Flandra. Câteva luni mai târziu, Khalid şi Ibrahim el-Bakraoui s-au aruncat în aer la staţia de metrou Maelbeek şi la aeroportul Zaventem din Bruxelles.

În 1 aprilie, aeroportul a rămas închis în ciuda finalizării unor reparaţii provizorii, în condiţiile în care guvernul încă negociază cu sindicatele poliţieneşti adoptarea de măsuri de securitate suplimentară înainte ca ofiţerii să se întoarcă la lucru.

Poliţia aeroportului a susţinut că atacul ar fi putut fi prevenit dacă superiorii le-ar fi luat în seamă avertismentele repetate cu privire la breşele care există în sistemul de securitate, inclusiv verificarea insuficientă a pasagerilor şi bagajelor.

Aproximativ 100 de ofiţeri de securitate ce lucrează la aeroport au semnat o scrisoare deschisă în care au susţinut că măsurile de control insuficiente au permis militanţilor jihadişti să îşi planifice atacul şi să evalueze din timp lacunele de securitate. În scrisoare, poliţiştii mai critică faptul că un număr mare din angajaţii aeroportului au cazier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe