Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi în Bruxelles

Sute de manifestanţi naţionalişti s-au adunat, duminică, în centrul Bruxelles-ului, pentru a protesta împotriva atacurilor teroriste din 22 martie, după ce autorităţile au anulat un marş “împotriva fricii” ce a fost programat pentru duminică. Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.
Protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine după ce o adunare paşnică a fost tulburată de proteste radicale de dreapta, Bruzelles, 27 martie 2016
Protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine după ce o adunare paşnică a fost tulburată de proteste radicale de dreapta, Bruzelles, 27 martie 2016 (Sylvain Lefevre/Getty Images)
Andrei Popescu
28.03.2016

Forţele de ordine belgiene s-au ciocnit duminică cu sute de huligani de dreapta la un altar provizoriu pentru onorarea victimelor atacurilor sinucigaşe din Bruxelles, în condiţiile în care investigatorii au lansat noi raiduri antitero şi arestând alte patru persoane.

Sutele de manifestanţi au ieşit pe străzi în ciuda anulării unui aşa zis Marş împotriva Fricii ce fusese programat pentru duminică.

Poliţia a folosit tunuri cu apă după izbucnirea violenţelor în Place de la Bourse, care a devenit un punct simbolic de întâlnire unde oamenii îşi prezintă omagiile la adresa celor care au murit în atacurile teroriste de săptămâna trecută. Bărbaţi cu cagule negre, purtând un banner pe care era scris un mesaj împotriva Statului Islamic, au distrus unele părţi ale altarului improvizat. Zece persoane au fost arestate şi doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

“Aproximativ 340 de susţinători ai mai multor cluburi de fotbal au venit în Bruxelles şi am ştiut că vor crea un fel de probleme”, a declarat şeful poliţiei Christian De Coninck. “A fost o operaţiune poliţienească foarte dificilă deoarece o mulţime de familii cu copii se aflau acolo [la altarul provizoriu]”.

Între timp, procurorii federali au susţinut că o serie de raiduri au avut loc duminică dimineaţa în legătură cu un “caz federal legat de terorism”. Totuşi, aceştia nu au specificat dacă raidurile au avut legătură cu atacurile din 22 martie, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

În capitala belgiană Bruxelles şi oraşele nordice Mechelen şi Duffel au avut loc 13 raiduri, efectuându-se patru arestări. Un judecător va trebui să decidă dacă ultimii 4 suspecţi arestaţi vor rămâne sau nu în custodia poliţiei. Alţi cinci suspecţi au fost eliberaţi după interogare.

Presupuşi organizatori ai unor potenţiale atacuri au fost de asemenea arestaţi duminică în Italia şi Olanda, deşi nu au fost publicate decât detalii cu privire la acuzaţiile care li se aduc.

În plus, o grupare de extremă dreapta a convocat pentru sâmbătă o manifestaţie, cu tema “Să expulzăm islamiştii”, în cartierul bruxellez Molenbeek, de unde provin şi o parte dintre autorii atacurilor din Paris şi Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor