Belarusul construieşte o centrală nucleară, într-o zonă seismică situată la graniţa cu UE

Belarusul a decis să construiască o centrală nucleară în apropiere de graniţa cu Lituania, la numai 50 de kilometri distanţă de Vilnius, într-o zonă seismică în care cea mai apropiată sursă de apă se află la 10 kilometri depărtare, relatează EUobserver, apreciind că decizia este una politică.
. (photos.com)
Epoch Times România
02.04.2012

Belarusul a decis să construiască o centrală nucleară în apropiere de graniţa cu Lituania, la numai 50 de kilometri distanţă de Vilnius, într-o zonă seismică în care cea mai apropiată sursă de apă se află la 10 kilometri depărtare, relatează EUobserver, apreciind că decizia este una politică.

Primul reactor al centralei ar urma să fie dat în folosinţă în 2017, iar al doilea în 2018.

"Decizia de a construi centrala este pur politică (...). Nu are rost să construieşti acolo. Este o falie seismică, iar cea mai apropiată sursă de apă este la o distanţă de 10 kilometri", a declarat un geolog belarus citat sub acoperirea anonimatului.

O altă zonă, mai potrivită, a fost identificată în estul ţării, însă Rusia a exercitat presiuni asupra Minskului să aleagă graniţa cu Lituania, pentru a "testa europenii", a adăugat el.

Noua centrală va folosi apă din râul Vilia, care înconjoară centrul istoric al Vilniusului.

Între timp, Institutul geologic din Lituania a avertizat că circa 40 de cutremure de intensitate semnificativă au afectat regiunea din secolul al XVII-lea.

În 2004, un cutremur produs în zonă a avut magnitudinea 5,3 pe scara Richter. "În zona selectată pentru noua (centrală belarusă - n.r.) s-a produs cel mai puternic seism din istoria Belarusului", a precizat şi Ministerul lituanian de Externe. Este vorba de un cutremur cu magnitudinea 7, produs în 1909.

Lituania a încercat timp de doi ani să convingă Belarusul să construiască centrala mai departe şi să folosească o altă sursă de apă. Însă Minskul a conchis, într-un raport privind impactul asupra mediului, că o eventuală contaminare radioactivă sau chimică a râului Vilia va fi "în limite permise".

Lucrările de construcţie au început în 2011.

Lituania a depus o plângere la Comisia economică a ONU pentru Europa, cu sediul în Elveţia, în timp ce ministrul de externe Audronius Azubalis a avertizat că proiectul reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională, care va "afecta" relaţiile bilaterale.

Discuţiile nu au afectat, însă, relaţiile comerciale dintre Belarus şi Lituania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor