Belarus: Represiune în inima Europei. Raport Amnesty Internaţional
alte articole
În inima Europei există o ţară în care chiar şi un om care protestează constituie o încălcare a Legii, încadrată la capitole privitoare la acţiunile de masă.
În inima Europei există o ţară în care din anul 2000 nu se face un partid politic.
În inima Europei există o ţară în care liderul unui sindicat independent este concediat pentru conducerea nechibzuită a unei maşini.
În inima Europei există o ţară în care preşedintele unei organizaţii pentru drepturile omului nu îşi poate deschide un cont bancar pentru a primi donaţii şi atunci când îl deschide în Polonia şi în Lituania este condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare.
În inima Europei există o ţară în care un guvern intolerant la orice formă de critică, interzice publicului să vorbească şi devine violent chiar şi atunci când demonstraţiile sunt paşnice, fără sloganuri, doar tonuri de apel telefonic sau aplauze.
În inima Europei există o ţară în care preşedintele reales îi bagă la închisoare pe concurenţii săi.
În inima Europei există o ţară în care cei condamnaţi la moarte sunt împuşcaţi în gât şi corpurile lor nu sunt returnate familiile lor.
În inima Europei există o ţară unde autorităţile au făcut crize de nervi după lansarea unor păpuşi de pluş din avion.
În inima Europei există o ţară unde autorităţile au propus Asociaţiei Amnesty Internaţional: "vă autorizăm numai dacă vom fi întotdeauna primii informaţi despre fiecare lucru pe care aveţi de gând să-l faceţi".
Ai auzit vreodată de Republica Belarus?
Preşedinte: Aleksandr Lukaşenko
Şeful guvernului: Mihail Miasnikovici
Pedeapsa cu moartea: menţinută
Populaţie: 9,6 milioane locuitori
Speranţa de viaţă: 70,3 ani
Mortalitatea infantilă: 12,1%
Alfabetizarea adulţilor: 99,7%
Referitor la Bielorusia, într-un raport recent transmis de Amnesty International se precizează:
În cursul anului 2012 au crescut restricţiile privind libertatea de exprimare, asociere şi întrunire. Guvernul a continuat să desfăşoare execuţii. Prizonierii de conştiinţă au rămas în detenţie şi au fost supuşi torturii şi a altor tratamente inumane. A fost limitat dreptul la un proces echitabil.
Având în vedere deteriorarea situaţiei economice şi a creşterii nemulţumirii sociale, Guvernul a răspuns cu limitarea libertăţii de întrunire şi de asociere.
La 17 iunie, Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia din Belarus, condamnând încălcările drepturilor omului care au urmat alegerilor din decembrie 2010. El a cerut de asemenea guvernului să coopereze pe deplin cu organismele Naţiunilor Unite pentru drepturile omului şi pentru a permite observatorilor internaţionali să-şi desfăşoare munca fără a fi arestaţi sau expulzaţi. De asemenea, relaţiile cu UE s-au deteriorat. La 10 octombrie, Consiliul a anunţat că UE a extins până la 31 octombrie 2012 interdicţia de călătorie în ţările membre pentru toţi cei care sunt vinovaţi de încălcări ale normelor electorale internaţionale şi de represiune împotriva populaţiei civile.
Guvernul a trimis la moarte doi oameni pe parcursul anului şi a emis două hotărâri de pedeapsă cu moartea. Nu a fost creat un sistem de monitorizare independentă a locurilor de detenţie. Procurorii au respins în mod curent plângerile împotriva agenţilor de poliţie sau de securitate, iar cei care denunţă au avut de suferit datorită represaliilor poliţiei.
Libertatea de exprimare: În martie, jurnalistul Andrzej Poczobut şi a fost acuzat de "ofensă adusă şefului statului" şi "defăimarea faţă de şeful statului", pentru articolele publicate în Gazeta Wyborcza. La data de 5 iunie a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea pedepsei.
Libertatea de asociere: Grupuri pentru drepturile omului, înregistrate sau nu, s-au confruntat cu taxe şi hărţuială pe tot parcursul anului. La 3 octombrie s-a schimbat legea privind asociaţiile publice şi a interzis ONG-urilor din Belarus să deţină fonduri sau conturi bancare în străinătate. Comisia de la Veneţia a Consiliului European a subliniat faptul că acest Cod penal bielorus, care incriminează participarea la activităţile partidelor politice şi a altor asociaţii publice care nu sunt înregistrate, este "incompatibil cu o societate democratică".
Prizonieri de conştiinţă: Între ianuarie şi iunie au continuat procesele împotriva conducerii activiştilor politici, fiind acuzaţi de participare şi organizarea evenimentului paşnic din 19 decembrie 2010, la Minsk. La sfârşitul anului, şase dintre aceştia se aflau încă în detenţie, datorită acestui eveniment: Zmitser Bandarenka, condamnat la doi ani de muncă forţată (în 26 martie); Andrei Sannikau, condamnat la cinci ani (în 26 martie); Pavel Sevyarynets, condamnat la trei ani (în 16 martie); Mykalaj Statkevich, condamnat la şase ani (în 26 mai); Zmitser Dashkevich şi Eduard Lobau au fost condamnaţi, respectiv, la doi şi patru ani pentru "huliganism" (în 24 martie).
Alte persoane, inclusiv soţia lui Andrei Sannikau, Iryna Khalip, au primit sentinţe care apoi au fost suspendate. Alţi şase prizonieri de conştiinţă au fost eliberaţi pe parcursul anului, la trei persoane le-au fost închise dosarele, iar altul eliberat pe cauţiune a căutat azil în străinătate.
Procese politice: În ciuda garanţiilor legale, persoanele acuzate şi închise după demonstraţia din 19 decembrie 2010, rareori au avut acces la avocaţii lor şi nu i-au putut întâlni în particular. Unii avocaţi au raportat că de multe ori nu li s-a permis să se întâlnească cu clienţii lor, deoarece nu existau camere disponibile. Guvernul a declarat că în centrul de detenţiei KGB din Minsk sunt doar două camere disponibile pentru avocaţi şi pentru acest motiv, şedinţele au fost limitate.
Unii apărători legali ai liderilor de opoziţie acuzaţi de organizarea tulburărilor în masă, în decembrie 2010, au fost excluşi din barou. În luna martie, a fost exclus din barou Sapelko Pavel, care l-a apărat pe Andrei Sannikau. Aceeaşi soartă a avut Tamara Sidorenko, avocata lui Alyaksei Mihalevich (în 7 august).
Acesta este ultimul raport publicat de către Amnesty Internaţional care informează, de asemenea, că un delegat al său a vizitat Belarus în luna decembrie 2012.