Beijing-ul îl încearcă pe Joe Biden - Taiwanul raportează o incursiune majoră a unei patrule aeriene chineze

Avion de vânătoare modelul F-CK-1 produs de forţele taiwaneze, decolând de pe un aerodrom - 22 septembrie 2020 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
A.P.
23.01.2021

Opt bombardiere chineze şi patru avioane de vânătoare au intrat sâmbătă în colţul de sud-vest al zonei de identificare a apărării aeriene din Taiwan. Forţele aeriene taiwaneze au lansat rachete pentru a „monitoriza” incursiunea, a declarat Ministerul Apărării al insulei.

China, care pretinde că Taiwanul este o parte a sa, a efectuat zboruri aproape zilnice peste strâmtoarea care desparte cele două ţări şi Insulele Pratas controlate de Taiwan în Marea Chinei de Sud în ultimele luni.

Cu toate acestea, ele au constat în general din doar unul sau două avioane de recunoaştere, iar scopul acestei campanii a fost de a hărţui piloţii şi de a cauza costuri micului stat, care are un buget de apărare considerabil mai mic decât al Chinei.

Prezenţa unui număr atât de mare de avioane de luptă chineze în această ultimă misiune - Taiwanul afirmând că a fost formată din opt bombardiere H-6K cu capacitate nucleară şi patru avioane de luptă J-16 - este neobişnuită.

O hartă furnizată de Ministerul Apărării din Taiwan a arătat că aeronavele chineze, inclusiv un avion antisubmarin Y-8, au zburat peste aceleaşi ape în care au avut loc cele mai recente manevre militare chineze, lângă Insulele Pratas, deşi oarecum departe de insula Taiwan.

Forţele aeriene din Taiwan au cerut îndepărtarea aeronavelor chineze şi au lansat rachete pentru a le monitoriza, a adăugat ministerul.

Beijingul a urmărit cu îngrijorare din ce în ce mai mare sprijinul SUA pentru Taiwanul democratic, în special în timpul administraţiei fostului preşedinte Donald Trump care a părăsit funcţia miercuri.

Anul trecut, în timpul vizitelor unor înalţi oficiali americani în Taipei, avioanele chinezeşti au trecut temporar linia mediană a strâmtorii Taiwan, care în mod normal serveşte ca graniţă neoficială.

Survolul bombardierelor şi avioanelor de luptă chineze s-a produs sâmbătă, la câteva zile după ce preşedintele Joe Biden a preluat preşedinţia SUA.

Emily Horne, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat că angajamentul SUA faţă de Taiwan este „solid” după ce ambasadorul de facto al insulei la Washington, Hsiao Bi-khim, a participat miercuri la depunerea jurământului lui Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor