Bebeluş luat de la părinţi după ce aceştia au cerut ca pruncul să primească sânge de persoană "nevaccinată" la o operaţie pe cord
alte articole
Înalta Curte din Noua Zeelandă a preluat miercuri custodia unui bebeluş ai cărui părinţi au cerut ca acesta să primească sânge doar de la donatori nevaccinaţi împotriva Covid-19 pentru o operaţie cardiacă necesară de urgenţă pentru repararea unui defect congenital.
"El are în continuare nevoie să i se facă operaţie urgent şi, cu fiecare zi în care operaţia este amânată, inima sa este supusă la presiune", se arată în ordonanţa care îl citează pe unul dintre medicii copilului.
Părinţii, Cole Reeves şi Samantha Savage, au respins afirmaţia medicilor potrivit căreia utilizarea de sânge donat din afara canalelor clasice era "nepractică" pentru circumstanţele copilului şi că o operaţie fără sânge donat "nu era o opţiune disponibilă".
Aparent, nu era disponibil niciun voluntar nevaccinat cu aceeaşi grupă sanguină care să doneze sângele necesar.
Judecătorul Ian Gault a decis că era în "interesul superior al copilului W" ca instanţa să preia custodia temporară a acestuia pentru ca operaţia să poată fi efectuată. Bebeluşul a fost plasat sub tutela instanţei începând de miercuri până când se va recupera după operaţie, dar nu mai târziu de 31 ianuarie, relatează Washington Post.
Se estimează că intervenţia chirurgicală, care este programată pentru vineri dimineaţă, va dura 48 de ore. Doi medici au fost desemnaţi ca reprezentanţi legali ai lui Baby W în scopul de a consimţi la operaţie, iar Reeves şi Savage au fost desemnaţi ca reprezentanţi ai acestuia pentru "toate celelalte scopuri".
Medicii au declarat că vor "lua în considerare punctul de vedere al părinţilor" ori de câte ori este posibil - atâta timp cât acest lucru nu va compromite "interesele bebeluşului W".
Decizia a fost luată după o perioadă tensionată de câteva săptămâni plină de reclamaţii, potrivit ordonanţei.
Reeves şi Savage au încercat acum să-i oprească pe medici să pregătească bebeluşul pentru operaţia de vineri - la care Înalta Curte a răspuns ordonând părinţilor să nu obstrucţioneze personalul de la Spitalul Starship.
Te Whatu Ora a cerut ca poliţia să intervină şi, de asemenea, a întrebat instanţa dacă ofiţerii au dreptul de a folosi forţa rezonabilă pentru a lua copilul de la părinţi.
În decizia sa de ieri, judecătorul Gault a mai spus că medicii de la Te Whatu Ora au fost numiţi agenţi ai instanţei pentru a efectua intervenţia chirurgicală, inclusiv pentru administrarea oricăror produse din sânge.
Într-o minută emisă în această seară, judecătorul Gault a declarat că a fost informat de către avocatul care reprezintă Te Whatu Ora că părinţii copilului i-au împiedicat pe medici să facă analize de sânge, să efectueze o radiografie toracică şi să facă o evaluare anestezică.
Avocatul a înţeles că părinţii au ameninţat că vor depune plângeri penale împotriva personalului medical dacă vor continua, a declarat judecătorul Gault.
"Dacă vă atingeţi de copilul nostru, vom depune plângere penală împotriva voastră", au spus părinţii personalului spitalului, potrivit dosarului.
Avocatul părinţilor, Sue Grey, a făcut o petiţie judecătorului, cerând să fie luate în considerare opiniile a doi medici americani, adăugând că ar fi o "depăşire extremă" dacă poliţia ar fi chemată să ia copilul de lângă părinţii săi pentru a efectua operaţia.
Judecătorul Gault a respins cererea, spunând că Grey a încercat efectiv să redeschidă un caz asupra căruia se pronunţase deja.
"Bebeluşul W are nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală şi, aşa cum am concluzionat în hotărârea mea, un ordin care să permită ca intervenţia chirurgicală să se desfăşoare folosind produsele de sânge NZBS [New Zealand Blood Service] fără alte întârzieri este în interesul superior al bebeluşului W", a scris Gault.