Băsescu: Situaţie extremă pentru statele vest-europene. URSS trezeşte amintiri dureroase în ţările din fostul lagăr socialist
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, cu ocazia unei recepţii găzduite la Cotroceni de Ziua Europei, că această aniversare „se derulează sub semnul unor ameninţări faţă de care Uniunea Europeană nu ştie cum să se raporteze încă pe deplin”, dilemă greu de înţeles de către statele occidentale care se află la câteva sute de kilometri de puncte de conflict şi care nu sunt conştiente de „ambiţiile teritoriale care îi animă pe liderii fostului imperiu sovietic”.
"Ziua Europei pe care o marcăm astăzi se derulează sub semnul unor ameninţări faţă de care UE nu ştie cum să se raporteze încă pe deplin preferând să menţină un echilibru fragil între imperativul conservării legitimităţii internaţionale care i-ar impune o ripostă severă şi necesitatea apărării intereselor individuale ale statelor membre care reclamă, dimpotrivă, o atitudine îngăduitoare. Mărturisesc că această dilemă este cu greu înţeleasă de statele care se află la câteva sute de kilometri de puncte de conflict şi care nu cunosc ambiţiile teritoriale care îi animă pe liderii fostului imperiu sovietic", a precizat Traian Băsescu, citat de Hotnews.ro
Şeful statului a susţinut că nu poate decât să spere că "experienţa noastră, a statelor care au suferit de pe urma URSS, va fi suficient de convingătoare în UE şi în NATO pentru a preveni ceea ce mai târziu poate fi imposibil de reparat, iar astăzi am avut o demonstraţie cum înalţi demnitari, preşedintele federaţiei ruse şi Dmitri Rogozin, unul a vizitat proaspăt ocupata Crimee, iar altul a ţinut să fie prezent în demult ocupata Transnistrie".
"Capacitatea UE de a-şi pune laolaltă toate forţele într-un efort unic este pusă la încercare într-o situaţie extremă pe care statele vest-europene nu o pot compara cu nimic din istoria lor contemporană, dar care pentru România şi ţările din regiune, din fostul lagăr socialist, trezeşte amintiri dureroase din vremea URSS", a adăugat Băsescu.
Şeful statului a precizat că „astăzi sărbătorim şi ziua victoriei împotriva fascismului care, alături de stalinism, a marcat în modul cel mai odios omenirea în secolul al XX-lea”.
„Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite la 9 mai 1945 asupra forţelor celui de al Treilea Reich a pus capăt celui mai devastator război de agresiune cunoscut până în acest moment. Pentru români, victoria a fost umbrită de deturnarea brutală a ţării de la cursul său natural de dezvoltare de către o forţă şi o ideologie care îi erau străine. Forţa opresivă a comunismului nu este cu nimic mai mică iar efectele sale cu nimic mai scuzabile faţă de forţa opresivă a fascismului şi, ca atare, pentru noi celebrarea victoriei aliate din 1945 nu poate fi completă decât cu sărbătorirea victoriei împotriva comunismului din decembrie 1989. Ziua Europei este sărbătorită anul acesta într-un context intern şi extern marcat de un sentiment de neîncredere în abilitatea Europei de a fi unită şi de a produce rezultate conforme aşteptărilor cetăţenilor.
Riscul pe care îl prezintă alegerile pentru Parlamentul European
„În două săptămâni, cetăţenii europeni sunt chemaţi la urne pentru alegerea componenţei viitorului Parlament European, pe fondul unei uzuri marcante a proiectului european în percepţia publică. Ritmul lent de redresare economică, chiar dacă aceasta este reală şi se reflectă în cifre, nu este suficient pentru a reclădi convingerile europene puternic zdruncinate de criza prelungită. Cu atât mai dificilă este această întreprindere atunci când efectele recesiunii economice sunt capitalizate politic de partide cu mesaj populist sau naţionalist”, a susţinut Traian Băsescu.
Preşedintele a afirmat că acestea au demonstrat că „nu au nicio reţinere de ordin moral sau de alta natură atunci când fac uz de manipulare pentru a ţinti electoratul cu sloganuri care se concentrează pe nemulţumirile sale, legitime altminteri, şi mai ales pe nemulţumirile celor defavorizaţi”.
„Riscul cel mai mare este ca alegerile din 25 mai să devină mijlocul prin care partidele populiste să confişte agenda de integrare europeană printr-o reprezentare exagerată în PE. Intrarea masivă a acestora în legislativul european ar contrazice ideea pe care se clădeşte UE ca formă de solidarizare a statelor europene într-un demers comun de conservare a păcii şi de asigurare a prosperităţii. Situaţia pe care o trăim în acest moment este o provocare pentru partidele tradiţionale, în primul rând pentru populari şi social-democraţi. Îmi pun speranţa în experienţa politică îndelungată a ambelor formaţiuni şi în capacitatea lor de a găsi calea către mintea şi inima alegătorilor europeni”, a explicat Băsescu.
Apel la unitate şi solidaritate în interesul UE
„Principalul mesaj al Zilei Europei este acela de unitate. Avem nevoie de unitate şi solidaritate în interesul UE atât pentru a contracara ofensiva partidelor populiste şi extremiste cât şi pentru a ne apăra interesele faţă de agresiunile externe nu mai puţin importante, cele care vin dinspre răsărit. De la declanşarea crizei financiare şi economice în a doua parte a anului 2008, UE a făcut paşi semnificativi în sensul realizărilor concrete pe care le viza Schuman, s-a dezvoltat legislaţia comună pentru consolidarea monedei unice prin instituirea uniunii bancare, s-a întărit cadrul de guvernanţă europeană asupra politicilor economice şi de ocupare şi, nu în ultimul rând, s-a adus în prim-planul agendei economice problematica europeană a procesului de coordonare a politicilor naţionale de creştere. Toate acestea contribuie la aşezarea creşterii economice în Europa pe un fundament mai solid şi demonstrează că UE înaintează către crearea unor politici economice comune în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat preşedintele.
Traian Băsescu a arătat că având în vedere contextul prezent, ne putem gândi că pasul imediat următor este constituirea unei autentice Uniuni a Energiei în Europa, după care ar putea urma, cel puţin la nivel de reflecţie, reluarea ideei instituirii Uniunii Europene a Apărării, pentru ca mai târziu să ajungem şi la Statele Unite ale Europei.
Astfel că alegerile pentru PE au o miză majoră, susţine preşedintele, iar alegătorii sunt chemaţi să se pronunţe, nici mai mult nici mai puţin, asupra modului în care apreciază viabilitatea proiectului de integrare europeană.
„Îi îndemn pe români să ţină cont de faptul că alegerile pentru Parlamentul European au aceeaşi importanţă pentru viitorul lor ca cele interne şi îi chem să meargă la urne în număr cât mai mare pe 25 mai”, a concluzionat Traian Băsescu.