Băsescu la Convenţia PDL: Am ca obiectiv 2016 dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să mă aşez în fruntea unui partid

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, într-un discurs susţinut la Convenţia Naţională a PDL, în care formaţiunea îşi va alege viitoare conducere a partidului, că pentru 2016 obiectivul său, după încheierea mandatului prezidenţial va fi construirea unei drepte politice puternice. Şeful statului a mai precizat că asta nu înseamnă că are de gând să conducă vreun partid.
Ana Petrescu
23.03.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, într-un discurs susţinut la Convenţia Naţională a PDL, în care formaţiunea îşi va alege viitoare conducere a partidului, că pentru 2016 obiectivul său, după încheierea mandatului prezidenţial va fi construirea unei drepte politice puternice. Şeful statului a mai precizat că asta nu înseamnă că are de gând să conducă vreun partid.

De asemenea, Traian Băsescu a vorbit şi despre obiectivele pe care le are pentru România, precum „continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă: acces în Spaţiul Schengen,acces în Euro zonă, o economie competitivă,care să nu fie zdrobită de exigenţele Zonei Euro”.

Preşedintele a făcut acest demers de a îşi prezenta obiectivele în faţa delegaţiilor PDL, precum şi a principalilor lideri ai formaţiunii de dreapta, pentru a vedea dacă acestea corespund cu cele ala Partidului Democrat Liberal, „pentru a fi parteneri pentru viitor sau nu”.

Principalele declaraţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu:

"- Dragii mei, am primit invitaţii şi de la alte partide politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu maşina preşedintelui României, am venit cu sufletul la voi.

- Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi.Nu pentru asta am venit aici, opţiunile mele sunt cunoscute. Am venit să vedem dacă, în continuare, avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu.

- Voi fi extrem de cinstit cu voi. Pentru a putea să fim parteneri vreau să ştiţi obiectivele mele: continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă acces în Spaţiul Schengen, acces în Eurozonă, o economie competitivă, care să nu fie zdrobită de exigenţele Zonei Euro.

- Un alt obiectiv al meu sunt tinerii. Promovaţi tinerii în administraţie. Daţi-le o şansă.

- Un alt obiectiv ca preşedinte este de crearea de condiţii în ţară pentru că România să fie apărată în Uniunea Europeană. Lupta mea nu este cu un ministru anume. Nu poţi să spui că vrei în Schengen, când ai miniştri penali în guvern. Voi aţi respectat acest principiu. N-aţi avut miniştri penali.

- Absorbţia de fonduri europene este un alt obiectiv. 2011 a fost cel mai bun an al absorbţiei de fonduri europene de la intrarea în UE.

- Guvernul Emil Boc a plecat de la un nivel de 11%, iar în prezent este 12,2%, în condiţiile în care se absorb fonduri pe facturile din vremea guvernului Boc.

-Eu mă voi bate în continuare pentru aceste obiective, pentru că asta înseamnă modernizarea ţării.

Despre obiectivele din perioada Guvernului Boc

Îmi menţin celelalte obiective din timpul guvernului Boc: reorganizarea administrativă, revizuirea Constituţiei cu parlament unicameral şi 300 de parlamentari şi reformarea Sănătăţii.

- Dragii mei, aceste obiective interne, fie că vorbim de legea Sănătăţii, de legea electorală, de revizuirea Constituţiei, le-am înscris prin negociere şi în acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta.

-Aş avea nevoie de sprijinul dvs. politic că acest protocol să devină realitate, pentru că în USL există o puternică o opoziţie faţă de aceste obiective.

Despre realizările PDL când a fost la putere

- Aici ar trebui să pun capăt discursului meu. N-am s-o fac, pentru ca mandatul meu este şi despre trecut. Mandatul dumneavoastră s-a suprapus cu cea mai mare parte a mandatului meu. Am văzut interpretări eronate inclusiv în interiorul partidului. Guvernarea dumneavoastră o consider parte a procesului de modernizare a României.

- În 2009 am avut o campanie puternic susţinută de voi toţi şi vreau să ştiţi că aţi făcut foarte multe. Noua lege a Educaţiei dă şanse tinerilor şi asigură onestitatea academică. Aţi făcut o lege a Educaţiei excepţională.

- Aţi făcut patru noi coduri pentru justiţie. Veţi putea să vă treceţi în istoria partidului faptul că puteţi reforma Justiţia.

- Aţi liberalizat piaţa muncii, în deplin acord cu Agenda 2020 a Uniunii Europene.

- Aţi reformat sistemul de pensii, în deplin acord cu obiectivele europene.

- Aţi făcut o nouă lege a dialogului social.

- Vreau să ştiţi că aţi avut o contribuţie extraordinară la începerea procesului de modernizare a României şi pentru asta eu vă mulţumesc.

- Aţi făcut-o în condiţii extrem de grele. Îmi aduc aminte de discuţiile cu Emil Boc. Nu ne-a fost uşor să ne asumăm aceste decizii pentru că erau evidente costurile politice. Am făcut ceea ce fac nişte oameni politici responsabili. Am pus ignore presus interesul ţării, decât cel al partidului.

- Îi apreciez cel mai mult pe cei care au avut curaj să stea în faţa oamenilor să le explice, iar câştigarea alegerilor de către Emil Boc la Cluj este proba că cine a vrut să o facă a găsit resurse.

- Acesta a fost şi motivul pentru care am spus că voi reveni în politică, dar nu am spus că voi reveni la PDL. Am văzut mesajul Antenelor dus mai departe în partid: ”am pierdut pentru că am luat măsuri de austeritate”.

Aţi pierdut pentru că aţi salvat ţara. Vă demonstrez cu ce se întâmplă în jurul nostru. Suntem printre puţinele ţări care au reuşit să se stabilizeze macroeconomic.

- Ceea ce spune un preşedinte se duce ca flama în cancelariile europene. FMI a venit cu propunerea de creştere a cotei unice, TVA, CAS. Am ajuns la concluzia că era o soluţie riscantă. Aveam nevoie să creem locuri de muncă noi. Reţeta FMI însemna mutarea poverii pe economie. Ar fi însemnat să luăm orice şansă ca 2011 să nu avem creştere economică.

- Am conştiinţa că am făcut ceea ce a trebuit, dar astăzi şi eu, şi Emil Boc şi voi toţi puteţi sta cu fruntea sus că aţi făcut ceea ce a trebuit.

Vă reproşez un singur lucru, că nu aţi obţinut mai multe procente în alegerile legislative. Trebuia să faceţi ceea ce a făcut Dan Diaconescu. Şi-a crescut partidul de la 5% la 14%, a pus o cameră de televiziune la Târgu Jiu, a creat impresia că se bate, ceea ce voi nu aţi făcut, ba chiar s-a creat impresia unui non-combat.

Despre istoria PDL şi soluţiile pentru viitor ale partidului

- Vă aduceţi aminte 2001? Sunt mulţi tineri în sală care probabil nu au aflat aventurile Partidului Democrat. Le mai spun o dată. Toţi ne putem găsi soluţiile viitorului din propria istorie.

- Eram după o intrare în Parlament la limită, se încerca în partid să se pună batista pe ţambal, să stăm liniştiţi, să găsim soluţii. Eu primul am avut curajul să-i spun lui Petre Roman că voi candida la preşedinţia partidului, după ce i-am spus că e cel mai bun. Se mai întâmplă în viaţă şi astfel de lucruri.

- Omul politic este rece, hotărât şi adoptă soluţii. Atunci aveam nevoie de schimbare. Faptul că am făcut-o i-a asigurat PDL-ului 10 ani de stat la guvernare. Nu am făcut-o singur. Am făcut-o alături de generaţia tânără din partid. Acesta a fost secretul PDL. Trebuie să înceapă următorul ciclu, nu mai aveţi timp, orice amânare vă va costa. V-o spun ca om care iubeşte partidul ăsta.

- După ce îmi termin mandatul în 2014 obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice, care să creeze şanse, nu să dea pomeni electorale, care lasă omul să evolueze, nu să-i spună unde i-e locul.

- A fost alianţa din 2009, cu PSD, pentru că liberalii au refuzat orice variantă de alianţă, dacă nu le dăm funcţia de premier. Era imposibil, pentru că Tăriceanu a dat PDL afară de la guvernare. Prima dată poţi greşi, a doua oară ştiţi cum eşti dacă te încrezi într-un om care te-a păcălit.

- Am intrat la guvernare cu PSD, am fost trimişi în guvern Vasile Blaga, Radu Berceanu. Ştiam că avem nevoie de miniştri tineri, care să asigure o nouă generaţie de lideri, dar am preferat stabilitatea la guvernare. Imediat am început să promovăm o nouă generaţie, care sunt acum lideri.

Voi reveni în politică având ca obiectiv 2016 dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că mă voi aşeza în fruntea unui partid. Masa la care mă aşez după ce-mi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva, pentru că am primit oferte din PDL.

-M-a durut cumplit că unii şi-au făcut campanie pe baza măsurilor luate, ducând mai departe mesajele Antenelor. Vă doresc ca astăzi să vă găsiţi soluţia corectă.

PDL îşi alege noua conducere în cadrul unei Convenţii Naţionale Extraordinare

Convenţia Naţională Extraordinară a PDL a început sâmbătă, la ora 10, la Romexpo, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, invitat să ia parte la alegerea noii conduceri a formaţiunii politice. Actualul preşedinte Vasile Blaga candidează cu moţiunea "România dreaptă. Politica dincolo de lozinci", Elena Udrea cu "Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie", iar Monica Macovei cu "Reformiştii".

La începutul Convenţiei, deputatul PSD Mihai Sturzu le-a înmânat Elenei Udrea şi Elenei Băsescu câte o scrisoare în care se menţionează că "interesul naţional nu se negociază cu Tokes şi Orban". Sturzu le-a cerut celor două PDL-iste să o transmită europarlamentarilor PDL şi i-a urat succes lui Udrea pe care a declarat că speră să o vadă în fruntea partidului.

Convenţia a început în acordurile imnului naţional, iar cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului - Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei - au urcat pe scenă, însoţiţi de susţinători.

Din cei 5.009 delegaţi care urmau să fie prezenţi la eveniment, la începerea Convenţiei erau în sală doar 4.200.

Monica Macovei a fost prima dintre candidaţi care a sosit la Romexpo, însoţită de Cristian Preda şi Adrian Papahagi, şi a declarat: "Mă aştept să câştig". Blaga a afirmat că are emoţii, în timp ce Elena Udrea a precizat că este un moment important pentru ea şi a ales să poarte portocaliu pentru PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor