Traian Băsescu, mesaje despre noua Constituţie şi despre statutul cadrelor militare
alte articole
Într-o declaraţie de presă susţinută joi seară la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre scrisoarea pe care a trimis-o azi la Camera Deputaţilor legată de revizuirea Constituţiei, precum şi despre statutul cadrelor militare.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
- Am văzut o dezbatere legată de scrisoarea pe care am trimis-o Camerei Deputaţilor şi modificarea legii legată de statutul cadrelor militare.
- Despre scutul anti-rachetă: Era vorba de un program în patru etape. Prima etapă e în curs de implementare. Etapa a doua legată de dotări - va începe să fie realizată în acest an. Faza a treia vizează amplasarea unui site în Polonia. S-a renunţat la faza a patra care nu viza apărarea teritoriului UE. Nu se afectează cu nimic securitatea teritoriului UE, în eventualitatea unor intenţii de lovituri.
- Despre scrisoarea trimisă Camerei: Am transmis o scrisoare în care îi solicit menţinerea pe ordinea de zi a proiectului de revizuire a Constituţiei. A fost iniţiat de Guvern, însuşit de preşedinte. De ce am ţinut să fac acest lucru? În primul rând, art. 63 din Constituţie spune că propunerile înscrise pe ordinea de zi sunt continuate de noul Parlament. El trebuie să îşi continue drumul. S-a depăşit termenul legal în care un proiect trebuia să stea la Comisia juridică.
- Am sesizat că are obligaţia să continue procedura. Comisia juridică a întârziat, nu a depus raportul şi m-am adresat Camerei, în calitate de iniţiator. Revizuirea Constituţiei trebuie să pornească de la Referendum. E expresia voinţei poporului. Niciun politican din actuala majoritate nu va putea să treacă peste obligaţia de a ţine cont de referendumul din 2009. Un referendum validat e un act de voinţă şi suveranitate a unui popor. Altfel, revizuirea Constituţiei nu se justifică.
- Scrisoarea s-a vrut o atenţionare să nu ratăm procesul de revizuire a Constituţiei.
- Despre statutul cadrelor militare: Astăzi am trimis spre reexaminare o propunere de modificare a legii 80 din 1995, statutul cadrelor militare. Înţeleg că unii o iau ca fiind o joacă. A fost respinsă în Cameră şi adoptată de Senat. Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, ori un act care vădeşte o profundă prostie. Dacă aş fi promulgat-o astăzi, luni, 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă. Până la sfârşitul anului, alţi 10. Dacă vroiau să nu treacă în rezervă, trebuia să meargă la premier cu cascheta în mână pentru prelungire.
- Ce mi se pare extrem de în neregulă - toţi oamenii aceştia au 55-56 de ani, sunt generalii care au fost în Irak, Afganistan. Sunt generalii care au modernizat armata, care s-au instruit în comandamente NATO. O astfel de decapitare e inexplicabilă şi e împotriva securităţii naţionale. Cu cine îi înlocuim? Sau să-i facem obedienţi faţă de ministru.
Mi s-a părut ori o prostie, ori o lovitură dată Armatei. Recomandarea mea e ca Senatul să fie mai atent. Senatul poate uită această lege. Dacă discutăm de un nou statut al cadrelor militare, e o altă problemă. Trebuie discutată cu militarii.
Anterior, preşedintele Traian Băsescu transmisese joi o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor pe tema proiectului de lege pe care Preşedinţia l-a transmis în 2011 privind revizuirea Constituţiei.
În scrisoare, şeful statului acuză pasivitatea Comisiei juridice şi solicită conducerii Camerei să includă proiectul pe ordinea de zi şi să respecte rezultatele referendumului din 2009 şi pprecizează că proiectul de revizuire a Constituţiei a fost transmis Legislativului încă din 2011.
Este de datoria Parlamentului să continue dezbaterile şi să respecte voinţa poporului exprimată la referendumul din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari, a mai precizat Traian Băsescu în scrisoare.