Testul Bucureştiului: Pentru a restabili încrederea publică este nevoie de mai mult decât de o schimbare de feţe

Premierul desemnat al României, Mihai-Răzvan Ungureanu, spune că va conduce un guvern care să merite încrederea publică.
(The Epoch Times)
Epoch Times România
09.02.2012

Premierul desemnat al României, Mihai-Răzvan Ungureanu, spune că va conduce un guvern care să merite încrederea publică. El a înlocuit unii miniştri din partidul de guvernământ din vechea coaliţie de la guvernare, cu politicieni noi, mai tineri. Cu toate acestea, restabilirea încrederii alegătorilor va necesita mai mult decât schimbarea câtorva feţe. Va necesita eforturi profunde pentru a reforma un sistem politic şi judiciar în continuare perceput drept clientelar şi corupt, la două decenii după căderea lui Nicolae Ceauşescu, notează Financial Times (FT) în ediţia de miercuri.

Protestele declanşate în România în ultimele săptămâni i-au luat prin surprindere pe politicieni şi este posibil să fi contribuit la demiterea predecesorului lui Ungureanu, Emil Boc. Ele au fost alimentate în parte de frustrarea generată faţă de programul de austeritate din România, preţul plătit pentru a primi împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE. Reducerea salariilor şi pensiilor a lovit dur a doua ţară cea mai săracă din UE.

Până luna trecută, românii au fost exemplari în a suporta durerea, comentează ziarul britanic. Dar pe fondul austerităţii există sentimentul că elita politică nu a împărtăşit această suferinţă. Deşi preşedintele Traian Băsescu a câştigat două mandate succesive pe o platformă anti-corupţie, prima condamnare semnificativă a venit abia în ultima lună, iar zvonurile încă abundă privind favoritismul în toate partidele politice.

România şi Bulgaria a fost admise în UE cu condiţia să accepte monitorizarea eforturilor de a combate criminalitatea şi a impune domnia legii. Rapoartele intermediare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) prezentate miercuri de Comisia Europeană arată că mai sunt încă multe de făcut, deşi România a performat mai bine decât Bulgaria, aminteşte FT.

Căderea guvernului anterior este posibil să fi fost legată atât de un calcul politic, cât şi de protestele de stradă, este de părere ziarul britanic. Acest lucru îi va acorda liderului coaliţiei de guvernământ, partidul PDL, timp pentru a-şi reconstrui popularitatea în colaps înainte de scrutinul de la sfarşitul acestui an, în timp ce se distanţează de austeritate. Dar dacă acesta este singurul scop, atunci este unul greşit, potrivit FT. Orice nou guvern trebuie să depună un efort semnificativ pentru a promova domnia legii şi transparenţa, bazele unei societăţi stabile. Procedurile formale ale democraţiei, cum ar fi alegerile libere, nu sunt suficiente.

Există, de asemenea, o lecţie pentru alte ţări din regiune, cum ar fi Macedonia, Serbia şi Muntenegru. La fel ca România, acestea încearcă să facă faţă crizei economice din Europa. Este destul de greu să faci progrese când economia externă se clatină. Dar va fi o bătălie pierdută fără un efort susţinut al claselor politice de a crea culturi politice, juridice şi de afaceri transparente, concluzionează FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor