Premierul desemnat şi membrii Cabinetului Ungureanu se prezintă joi în Parlament pentru votul de învestitură

Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu alături de preşedintele Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2012

Primul-ministru desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu şi membrii Cabinetului său se prezintă, joi, în plenul Legislativului, pentru a obţine votul de învestitură din partea senatorilor şi deputaţilor, pe fondul boicotului parlamentar anunţat de Opoziţie.

Potrivit vicepreşedintelui Senatului Petru Filip (PDL), votul de învestitură, ce va fi dat după dezbaterea programului de guvernare a Cabinetului Ungureanu, va fi secret, cu bile.

Pentru a fi învestit, noul Executiv trebuie să întrunească voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, respectiv 233 de voturi.

Preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că parlamentarii PSD nu vor fi prezenţi în Parlament la învestirea noului guvern. El a explicat că liderii grupurilor parlamentare vor fi, totuşi, prezenţi la tribuna Parlamentului, pentru a explica românilor care sunt motivele pentru care senatorii şi deputaţii Uniunii nu legitimează Executivul format de Mihai-Răzvan Ungureanu, pe care l-a calificat drept "un guvern copy paste al guvernului Boc" şi care nu face decât să "prelungească agonia actualei coaliţii" de guvernământ.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că nici parlamentarii liberali nu vor fi prezenţi la votul de învestire, aşa cum nu au fost prezenţi, miercuri, la audierile miniştrilor în comisiile de specialitate ale Legislativului.

Antonescu a argumentat această decizie prin faptul că şeful statului Traian Băsescu şi partidele din coaliţia de guvernământ au ignorat complet poziţia Uniunii Social Liberale privitoare la necesitatea organizării de alegeri anticipate.

Totodată, liderul PNL a criticat dur faptul că persoana desemnată să formeze guvernul provine de la conducerea unui serviciu special. "Socotim inacceptabil ca un şef al unui serviciu secret să fie angrenat într-o acţiune politică în cel mai înalt grad, cum este formarea unui guvern. Fără să aibă consultări de substanţă, cel puţin cu partidele din opoziţie, preşedintele a decis să meargă (...) nu pe o soluţie în sprijinul revendicărilor populare, nu pe o soluţie de deschidere şi democratizare, cea a alegerilor anticipate (...), ci pe o soluţie din cele mai puţin democratice, încărcată de o simbolistică foarte gravă şi anume desemnarea unui şef de serviciu secret în fruntea guvernului român", a spus Antonescu.

Miniştrii propuşi pentru portofoliile din Cabinetul Ungureanu au fost audiaţi miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului, primind cu toţii avize favorabile, în pofida absenţei parlamentarilor Opoziţiei şi a lipsei de cvorum în anumite comisii.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat că, deşi are rol consultativ, avizul dat în urma audierii miniştrilor de către membrii comisiilor de specialitate este obligatoriu. Duşa a adăugat că, în opinia sa, preşedinţii comisiilor de specialitate vor putea fi acuzaţi de abuz în serviciu în situaţia în care vor semna procesul verbal prin care este constatat avizul pozitiv sau negativ primit de un candidat pentru funcţia de ministru în Cabinetul Ungureanu fără să fie întrunit cvorumul necesar desfăşurării lucrărilor comisiei.

În plen, Puterea se bazează pe voturile a 245 de parlamentari, în contextul în care, în prezent, are 177 de deputaţi şi 68 de senatori, incluzându-l şi pe Iulian Urban, care s-a declarat independent, dar afiliat la PDL.

Opoziţia numără 147 de deputaţi şi 66 de senatori.

În Parlament mai există cinci deputaţi şi un senator neafiliaţi.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

După învestirea din plenul reunit, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune, individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă faţă de ţară. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, conform Legii fundamentale, preşedintele ţării poate să dizolve Legislativul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat luni, 6 februarie, pe Mihai-Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, pentru funcţia de prim-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor