Băsescu: Este o copilărie să încerci să demonstrezi că raportul MCV este făcut pe sub masă

Traian Băsescu la Palatul Cotroceni
Traian Băsescu la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul MCV este unul corect şi temeinic, susţinând că încercarea de a demonstra că raportul este "făcut pe sub masă, cu influenţe din România" este "o copilărie" şi că "va râde orice demnitar european" de o astfel de abordare.

"Raportul este un raport corect, bazat pe fapte, pe întâmplări şi pe acţiuni politice ale românilor cu funcţii de responsabilitate în stat. De asemenea, raportul este o oglindă corectă a acţiunii instituţiilor statului, de la 5 iulie - data ultimului raport - şi până astăzi. Ca atare, ceea ce avem de făcut este să luăm în consideraţie punctele de vedere exprimate în raport şi să acţionăm pentru eliminarea a ceea ce este considerat negativ, dintr-un singur motiv: nu pentru că aşa ne cere Comisia Europeană, ci pentru că acestea sunt standardele Uniunii Europene, standarde pe care noi ne-am angajat să le realizăm, să le îndeplinim, să devină o constantă a vieţii noastre politice şi acţiunii instituţiilor, fie că aceste instituţii sunt Preşedinţie, Parlament, Guvern, instituţii care ţin de justiţie sau de orice altceva. Ne-am angajat să îndeplinim standardele Uniunii Europene", a subliniat Traian Băsescu.

El a precizat că întreg raportul este o chemare la standardele Uniunii Europene, apreciind că raportul MCV trebuie citit împreună cu raportul Comisiei de la Veneţia, dar şi cu raportul OSCE.

"Am mai observat, pentru că, recunosc, am urmărit cu atenţie dezbaterea publică, că raportul a fost profund politizat în abordări. Fiecare chel - acum, eu sunt chel - dar fiecare chel încercând să-şi pună mâna în cap, fie că a fost vorba de oameni politici, fie că a fost vorba chiar de presă - şi o să lămuresc aceste lucruri în înţelesul Uniunii Europene şi al Comisiei Europene şi vă rog să mă credeţi că cei opt ani şi ceva de când reprezint ţara în Consiliul European mi-au dat experienţa necesară de a înţelege care sunt aceste exigenţe şi cu uşurinţă îmi dau seama cât de departe sunt unele abordări de abordarea europeană, ceea ce înseamnă că avem şi o problemă de educaţie în ceea ce priveşte cunoaşterea standardelor europene. Ar trebui, în analiza raportului - acesta este - să înţelegem că el nu poate fi citit singur. Dacă raportul pe MCV a devenit public pe data de 30 ianuarie, înainte de acest raport a mai existat Raportul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Comisia de la Veneţia, din data de 17 decembrie şi Raportul OSCE, din data de 9 decembrie", a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele a punctat că mulţi dintre politicienii care au vorbit despre raportul MCV nu au citit documentul şi i-a rugat pe europarlamentarii USL care vor să declanşeze o campanie în Parlamentul European să citească raportul MCV înainte de a deschide o astfel de acţiune.

"Vă rog să mă credeţi că oricât s-ar strădui cineva, e adevărat, în mod incorect, să demonstreze că acest raport a fost făcut pe sub masă, cu influenţe din România, cu mai ştiu eu ce persoane acuzate de unii sau de alţii, este o copilărie şi va râde orice demnitar european când va constata o astfel de abordare. Am înţeles că USL-ul este hotărât să declanşeze o campanie în Parlamentul European. Eu am o rugăminte: înainte de a declanşa această campanie, să se uite, să citească raportul, că mulţi cred că nu l-au citit, asta e părerea mea, mulţi dintre politicienii care au vorbit nu au citit tot raportul şi să citească şi raportul Comisiei de la Veneţia şi raportul OSCE. Mai ales că raportul Comisiei de la Veneţia are ca izvor şi o solicitare a primului-ministru al Guvernului României. Deci eu atenţionez public că raportul trebuie luat în serios, este temeinic şi corect. (...) Deci ce putem constata, în general vorbind, despre acest raport - în primul rând, raportul are o abordare pozitivă faţă de instituţiile care fac obiectul supravegherii în cadrul MCV. Se constată progrese la CSM, prin progresele făcute de Inspecţia Judiciară şi sunt relevate pozitiv", a mai explicat acesta, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne