Traian Băsescu: Comisia Europeană nu poate fi păcălită cu televizoarele. Raportul MCV este corect

Traian Băsescu la Congresul PPE de la Bucureşti
Traian Băsescu la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

În cadrul unei declaraţii de presă, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a vorbit duminică despre raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeană, apreciind că „raportul, care este corect, a fost profund politizat, iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră”.

„Românii au putut fi păcăliţi cu televizoarele, dar occidentalii nu se uită la televizoare decât pentru monitorizare. Ei se uită la fapte, la acţiunile Parlamentului, ale preşedintelui, ale instituţiilor statului. Cine se amăgeşte cu ideea că propagandistic vom păcăli Comisia Europeană sau statele membre nu face decât să aibă o poziţie împotriva interesului naţional. De aceea sper că această conferinţă va da nota oficială a reacţiei României la raportul MCV”, a declarat preşedintele.

Traian Băsescu a mai precizat că „raportul este unul corect, bazat pe fapte, pe întâmplări şi pe acţiuni politice ale românilor cu funcţii de responsabilitate în stat”.

„Raportul este o oglindă corectă a acţiunii instituţiilor statului, de la 5 iulie şi până astăzi. Ca atare, ceea ce avem de făcut este să luăm în consideraţie punctele de vedere exprimate în raport şi să acţionăm pentru eliminarea a ceea ce este considerat negativ dintr-un singur motiv: pentru că astea sunt standardele UE, la care noi ne-am angajat să le realizăm să devină o constantă a vieţii noastre politice”, a precizat preşedintele.

Preşedintele a mai declarat că este o copilărie ca o persoană să creadă că raportul MCV ar fi fost făcut la influenţele cuiva.

„Am observat că raportul a fost profund politizat. Fiecare chel şi-a pus mâinile în cap, fie că a fost vorba de oameni politici, fie de presă. Oricât ar încerca cineva să demonstreze că acest raport a fost făcut pe sub masă, cu influenţe de la cineva, este o copilărie. Am înţeles că USL-ul are de gând să declanşeze o campanie în PE. Părerea mea e că mulţi dintre politicienii care au vorbit nu au citit raportul. Am rugămintea să citească raportul MCV, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia şi al OSCE”, a subliniat preşedintele.

Traian Băsescu a mai declarat apoi că raportul laudă instituţii precum DNA, ANI sau CSM, care şi-au îmbunătăţit activitatea, în ciuda evenimentelor din vara anului trecut.

„Are o abordare pozitivă faţă de instituţiile care fac obiectul supravegherii în cadrul MCV. Se constată progrese la CSM, ÎCCJ, ANI, DNA şi Parchetul General. Remarca extrem de importantă pe care o face raportul legat de aceste instituţii este aceea că deşi începând din vara anului trecut statul de drept a fost pus sub semnul întrebării, aceste instituţii şi-au continuat activitatea şi au îmbunătăţit-o în această perioadă. Acest lucru arată şi eficienţa raportului de verificare şi soliditatea acestor instituţii”, a mai precizat preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus totodată că va susţine, în luna martie, fără rezerve, intrarea în spaţiul Schengen.

„Aceste aprecieri arată capacitatea de a intra în Schengen”, a mai afirmat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne