Băsescu, despre situaţia din Ucraina: România are porţile deschise pentru refugiaţi

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seară, în cadrul unei declaraţii de la Cotroceni, că ţara noastră e pregătită să preia un flux de emigranţi ucraineni în caz de nevoie.

„În ce priveşte Ucraina, am avut o discuţie cu factorii de execuţie, structuri de informaţii, care veghează la siguranţa frontierei, de cazare pentru refugiaţi şi MAE. Aprecierea generală este că România trebuie să arate deplină stabilitate, România e pregătită dacă va fi un flux de imigranţi să-i preia, sigur în faza iniţială circa 3.500”, a anunţat şeful statului, adâugând că în caz de nevoie pot fi construite alte adăposturi.

Protestatarii Euromaidan sunt de trei luni pe străzile Kievului exprimându-şi nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a refuza semnarea unui acord comercial cu Europa şi decizia acestuia de a se îndrepta către Rusia. Violenţele au culminat în noaptea de marţi spre miercuri, când guvernul a încercat să disperseze cu forţa protestatarii care ocupau Euromaidanul. Această decizie a lăsat în urmă 26 de morţi şi peste o mie de răniţi. Conflictul este în curs de desfăşurare, iar bilanţul morţilor de joi s-a ridicat la 30.

„În ce priveşte situaţia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere bazat şi pe informaţie, nu doar publică, e că s-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe. Este foarte adevarat că forţele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporţionat iar cei 25 de morţi din ambele tabere, cum declară autorităţile, sunt exemplificarea faptului că ambele părţi au depăşit nişte limite. Principala responsabiliate revine statului, care a răspuns cu o forţă disproporţionată”, a declarat Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului român îl roagă public pe preşedintele Ianukovici „sa nu utilizeze forţa excesivă, dar fac un apel şi la cei trei lideri ai opoziţiei să nu-si combine mişcările cu cele generate de grupurile extremiste, care au generat provocările în raport cu forţele de ordine”.

Traian Băsescu a anunţat că Romania va fi de acord cu sancţiuni individuale pentru cei responsabili de utilizarea excesivă a forţei, adăugând că nu crede însă ca este momentul aplicării unor sancţiuni economice Ucrainei, care oricum e într-o situaţie economică extrem de dificilă.

„În continuare fac apel, ca ţară vecină, la găsirea formulelor de negociere şi soluţionare a disputei putere-opoziţie prin mijloace democratice, alegeri. Sunt convins că ambele părţi pot găsi resurse să se îndrepte către o soluţie democratică. Vreau să înţelegeţi că destabilizarea Ucrainei nu e gravă doar pentru România, întreaga Europă va fi afectată”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne