Băsescu: Companiile româneşti vor să participe în Peru la proiecte în energie şi transport
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi în Peru, după discuţii cu omologul său, că cele două state vor semna un parteneriat strategic care va duce la intensificarea cooperării economice între cele două state.
Băsescu a anunţat că l-a invitat pe Ollanta Moisés Humala Tasso să aibă în vedere o vizită la Bucureşti, anul acesta sau anul viitor. "Ocazie cu care să semnăm parteneriatul strategic româno-peruan care între timp trebuie foarte bine pregătit de Guvernele noastre. Vorbim despre un parteneriat strategic care să nu se limiteze doar la activităţile comericiale ci să ne permită un trasfer de tehnologie pentru producţie care să se realizeze în Peru”, a spus preşedintele Băsescu la conferinţa comună din Peru, alături de preşedintele peruan.
Preşedintele Băsescu a mai spus că în discuţiile purtate cu preşedintele statului Peru s-a agreat ca unele companii româneşti să lucreze alături de unele peruane la realizarea unor companii mixte prin care să producă vagoane de cale ferată, echipamente pentru diverse industrii dar şi microhidrocentrale.
”România este o ţară care dispune de tehnologii avansate în multe domenii şi dorinţa noastră este ca în interiorul unei decizii politice, companiile româneşti şi peruane să realizeze companii mixte în Peru prin care să producă vagoane de cale ferată, de marfă, de călători, echipamente pentru diverse industrii, nu în ultimul rând producţii de microhidrocentrale în care România are o experienţă îndelungată şi foarte multe din râurile interioare ale României sunt exploatate din punct de vedere energetic prin microhidrocentrale contruite şi care acoperă nevoile comunităţilor din regiunea respectivă”, a mai adăugat Băsescu.
”Nu în ultimul rând, dorim să participam la proiectele de dezvoltare feroviare care se iniţiază în Peru şi în regiune, si vedem Peru ca pe o ţară parteneră impreună cu care să dezvoltăm relaţii industriale şi comerciale către mai multe ţări din America Latină”, a mai spus el.
Mai mult, Traian Băsescu a afirmat că ”România este o ţară care are o mare tradiţie în realizarea de utilizaje petroliere, fixe sau mobile, mobile pentru exploatări terestre sau pentru platforme de foraj marin”, subliniind că ţara noastră este ”un contructor de nave redutabil, România fiind unul din furnizorii de nave comerciale şi militare construite pentru alte state, Olanda - dacă ne referim la nave militare şi nave comerciale din cea mai sofisticată categorie pentru mulţi armatori ai lumii”.
De asemenea, şeful statului român a abordat pe lângă cele amintite şi ”problema delicată a cooperării în combaterea traficului de droguri”.
”Cu dl preşedinte am abordat şi problema delicată a cooperării în combaterea traficului de droguri, fiind cunoscut faptul că drumul drogurilor, de multe ori, pleacă din america Latină şi ajunge în zona Mării Negre, de unde intră pe piaţa Uniunii Europene, iar România este o ţară la Marea Neagră”, a mai spus acesta.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a efectuat, în perioada 25 - 30 ianuarie a.c., o vizită în America Latină, în cadrul căreia a participa la lucrările Summitului Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) - Uniunea Europeană (UE), care s-a desfăşurat în perioada 25 - 28 ianuarie a.c., la Santiago de Chile (Republica Chile), şi a facut o vizită oficială, în perioada 28 - 29 ianuarie a.c., în Republica Peru. Aceasta este prima vizită, în calitate de şef de stat, pe care Traian Băsescu o efectuează în America Latină.