Băsescu: "Bă, fraţilor, în administraţia românească, prostia produce daune mai mari decât corupţia!"
alte articole
În linie cu recentele declaraţii ale lui Ţiriac, care a afirmat că între un hoţ şi un prost preferă hoţul, liderul PMP, Traian Băsescu, autor al unor halucinante amendamente la proiectul legii graţierii, a pledat, joi seară, din nou pentru o graţiere largă, inclusiv a corupţilor, afirmând că "în administraţia românească, prostia produce daune mai mari decât corupţia, prostia şi incompetenţa."
De asemenea, senatorul PMP a criticat demagogia liderilor PSD şi ALDE care nu-şi asumă o graţiere care să valorifice oamenii ce pot fi valorificaţi, deşi sunt suparăţi de cum funcţionează lucrurile.
"În ceea ce priveşte legea graţierii, vreau să ştiţi că eu am fost foarte consecvent cu ce susţin de doi ani, adică o graţiere largă, o graţiere care să valorifice oamenii ce pot fi valorificaţi, pentru că nu am în vedere graţierea recidiviştilor. Dar unul care a luat o dată o mită să-l laşi vreo 5-6 ani prin puşcării, când el este un om pregătit, domnule, mai dă-i o şansă, a greşit, să plătească ce-a luat, dar dă-i o şansă, graţiază-l pentru reintegrare.
Pentru că am văzut demagogia, văd că şi Dragnea e supărat şi Călin Popescu Tăriceanu e supărat pe cum funcţionează lucrurile, dar nimeni nu-şi asumă o graţiere largă. Eu cred că, odată cu alegerile prezidenţiale din 2014, în România s-a încheiat tranziţia. Avem toate instituţiile. Nu văd de ce un Guvern nu-şi asumă un proiect de graţiere larg, în care să spună: este momentul zero, a fost perioada de tranziţie, unii au crezut că se poate şi aşa, au văzut că nu se poate şi aşa.
Pe de altă parte, vă semnalez un lucru: îi văd pe toţi demagogii care spun: nu graţiem fapte de corupţie. Bă, fraţilor, în administraţia românească, prostia produce daune mai mari decât corupţia, prostia şi incompetenţa", a declarat Băsescu, preluat de Agerpres într-o intervenţie telefonică la România Tv.
Băsescu, care, în amendamentele sale a mai propus inclusiv reducerea la jumătate a pedepselor femeilor condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, a mai ţinut să explice că, din totalul persoanelor încarcerate, cele care au comis fapte de corupţie reprezintă 1,2% iar că pedepsele privative de libertate pentru mame au ca efect trimiterea copiilor în centre de plasament.
Fostul preşedinte a mai susţinut că este nevoie şi de o lege a graţierii, dar şi de alte modificări legislative şi că pentru refacerea coeziunii naţionale trebuie să încetăm bătăliile unii pro-justiţie, alţii anti-justiţie.
"Şi de asta ne trebuie o lege largă a graţierii, ne trebuie încetarea abuzurilor în justiţie, ne trebuie o nouă lege a executării pedepselor, ne trebuie o lege în care să fie introduse toate deciziile CCR, ne trebuie o lege penală în care să fie introdusă Directiva 343 a UE ş.a.m.d. Eu sunt de acord, (...) dacă ne limităm doar la o graţiere largă nu rezolvăm problema. Aşa este, ne trebuie ca aerul şi modificările la Codul Penal, ne trebuie ca aerul şi noua lege a executării pedepselor", a mai spus Băsescu.
Întrebat cum se face că în timpul mandatelor sale de preşedinte nu au fost aplicate astfel de măsuri, Băsescu a răspuns: "Cu o singură condiţie, să fi avut guverne cu care să pot lucra şi majorităţi (...) Dar nu-i târziu nici acum".
Nu în ultimul rând, în contextul în care PMP s-a distanţat de amendamentele sale, Băsescu a subliniat că şi-a asumat poziţii independente faţă de partid.
"Eu sunt un preşedinte de partid care a anunţat că să vină noua generaţie în fruntea partidului, am anunţat că suntem într-o perioadă de tranziţie şi vă repet principial, experienţa pe care am adunat-o, ce ştiu că trebuie făcut, nu se mai potriveşte cu demagogia partidelor. De aceea mi-am asumat poziţii independente de partid, partidul nu are decât să facă ce vrea şi crede că îi aduce voturi.", a afirmat Băsescu.
Reamintim că fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent senator PMP, a depus o serie de amendamente la Legea graţierii - aflată acum în dezbatere parlamentară - potrivit cărora vor beneficia de clemenţa statului cei cu pedepse de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, iar pedepsele femeilor condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, sunt reduse la jumătate.