Carmen Dan, despre prinderea lui Ghiţă la sârbi: "Informaţiile au fost furnizate de partea română"

Prindere lui Sebastian Ghiţă pe teritoriul Serbiei ar fi avut loc în urma furnizării de către partea română a informaţiilor relevante în acest scop, reiese din declaraţiile ministrului de Interne.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.04.2017

Cum lumea s-a întrebat dacă MAI a avut vreun rol în prinderea, pe teritoriul Serbiei, a lui Sebastian Ghiţă sau poliţiştii sârbi au "căzut" întâmplător peste fostul deputat fugit din România încă din decembrie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că informaţiile privindu-l pe Ghiţă au fost furnizate de partea română.

"Informaţiile au fost furnizate de partea română. Menţionez că aceste date au fost puse la dispoziţia Poliţiei din Serbia pe 13 aprilie dimineaţa. Prin aceste date am solicitat şi sprijin în vederea localizării. Pe parcursul zilei a existat în continuare un schimb de date şi informaţii care s-a finalizat la ora 23.50 prin depistarea pe o stradă din Belgrad a doi bărbaţi, unul cu acte româneşti, celălalt prezentându-se ca fiind cetăţean sloven. În urma acestei opriri pentru legitimare au fost duşi la secţia de poliţie din Belgrad şi imediat poliţia a demarat procedura pentru identificarea celor doi. Din verificări a reieşit că documentul de identitate este fals, în sensul că aparţinea unui document expirat deşi cel prezentat era în termen de valabilitate. Dacă Poliţia Română a mulţumit nu înseamnă că am făcut public traseul inculpatului ci că poliţia a verificat toate informaţiile obţinute în contextul acţiunilor de localizare", a declarat Carmen Dan, preluată de Mediafax, la Digi 24.

Amintim că reţinut în Belgrad în vinerea de dinaintea Paştelui, Sebastian Ghiţă este în prezent arestat în Serbia pentru 18 zile, în vederea extrădării. Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au admis extrădarea lui Sebastian Ghiţă, constatând că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădare. Încheierea urmează să fie transmisă Ministerului Justiţiei, care va cere autorităţilor din Serbia extrădarea fostului deputat.

Marţi, ministrul Justiţiei susţinea că instituţia pe care o conduce aşteptată documente de la instanţele emitente ale mandatului de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, urmând ca imediat să fie demarată procedura de extrădare.

Ghiţă este trimis în judecată în două dosare şi urmărit penal în alte două, ambele cu ramificaţie spre Victor Ponta. Astfel, unul dintre cele două dosare vizează vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012, iar al doilea îl are ca personaj central pe cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. Ghiţă este aşteptat în România nu doar de judecători şi de procurorii DNA, ci şi de membrii comisiei parlamentare pentru controlul SRI, care vor să îl audieze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor