Baronul de Vrancea a fost achitat în "eternul dosar Căprioara"

După aproape 9 ani, faimosul dosar Căprioara, în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de fapte de corupţie, a ajuns la final. Baronul PSD a fost achitat vineri de magistraţii Tribunalului Cluj-Napoca, decizia care nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel de procurorii DNA.
Marian Oprişan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.02.2015

După aproape 9 ani, faimosul dosar Căprioara, în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de fapte de corupţie, a ajuns la final. Baronul PSD a fost achitat vineri de magistraţii Tribunalului Cluj-Napoca, decizie care nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel de procurorii DNA.

Preşedintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată în 2006, acuzat de abuz în serviciu, folosirea banilor în alte scopuri decât cele declarate, fals şi uz de fals, pentru achiziţionarea în condiţii ilegale a Complexului Turistic "Căprioara", pentru nereguli în alte finanţări şi reabilitarea doar pe hârtie a unor drumuri din Vrancea, de către firme de casă care au încasat bani de la Consiliul Judeţean pentru lucrări unde nu au turnat nici măcar o găleată de asfalt.

Procurorii susţin că prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat în dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

Magistraţii l-au achitat astăzi pe Marian Oprişan de infracţiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual şi au dispus încetarea procesului penal împotriva acestuia pentru infracţiunea de uz de fals.

Dosarul a avut un parcurs spectaculos, reuşind performanţa să fie plimbat prin instanţe mai mult de opt ani. După 18 termene la judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj, după alte 10 termene a ajuns la Judecătoria Cluj, ca mai apoi să ajungă la Curtea Supremă, de unde s-a întors la Judecătoria Focşani şi apoi din nou la Judecătoria Cluj, iar în tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească.

"Judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe", reiese din sesizarea procurorului şef DNA Codruţa Kovesi, în care se cere Inspecţiei Judiciare să verifice dacă există indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluţionării cauzei.

De asemenea, experţii contabili din acest dosar au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii Codruţei Kovesi, pentru că ar fi lucrat împreună pentru a-i favoriza pe inculpaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor