Experţii lui Oprişan din dosarul Căprioara, trimişi în judecată

Marian Oprişan
Marian Oprişan (Epoch Times România)

Experţii contabili din eternul "Dosar Căprioara", care îl are ca principal protagonist pe preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii Codruţei Kovesi, pentru că ar fi lucrat împreună pentru a-i favoriza pe inculpaţi, reiese dintr-un comunicat DNA remis Epoch Times.

Experţii contabili contabi Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena-Valentina Muşuroiu, aflate deja în stare de arest, sunt acuzate de săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu.

Un al treilea expert din dosar, Liviu Macovei, va fi judecat în libertate, acuzat fiind de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu.

Colaborând pentru binele inculpaţilor

Ileana Roxana Cernea (Pintea) a fost desemnată de către instanţa de judecată, în data de 10.07.2014, să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul lui Marian Oprişan, dosar care a fost strămutat de mai multe ori şi se află în prezent în curs de judecare la Judecătoria Cluj Napoca.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile a lui Muşuroiu Elena Valentina, care a şi dobândit această calitate.

Conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, Cernea Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective.

Din comunicatul DNA reiese că, la data de 15 octombrie 2014, Cernea Ileana Roxana s-a înţeles cu Muşuroiu Elena Valentina să îi permită acesteia din urmă să conceapă şi să întocmească raportul de expertiză fără a-l supune vreunei cenzuri, acceptând concluziile consemnate de către aceasta.

"Raportul, în care se statua inexistenţa vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnată de instanţă, fără a verifica realitatea afirmaţiilor cuprinse în acest document, încălcând principiul şi totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în faţa legii şi interesul participanţilor la procesul penal şi al statului în aflarea adevărului şi respectarea legii.

În acest fel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana l-a ajutat pe inculpatul trimis în judecată, în sensul împiedicării sau îngreunării tragerii sale la răspundere penală, prin crearea unei situaţii apte se genereze pronunţarea unei soluţii de achitare faţă de acesta. De asemenea, a atestat în cuprinsul raportului de expertiză, în mod nereal, faptul că a întocmit expertiza înregistrată la registratura Judecătoriei Cluj-Napoca, în data de 09.01.2015", susţin procurorii DNA.

La rândul său, Macovei Liviu, în calitate de expert parte al altui inculpat judecat în acelaşi dosar, "a înlesnit încălcarea atribuţiunilor de serviciu de către inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecinţa directă a vătămării drepturilor şi intereselor părţilor din dosar şi a statului, prin semnarea, în data de 08.01.2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă din dosarul menţionat, raport despre care cunoştea că nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanţă, ci de către expertul parte Muşuroiu Elena Valentina."

Din referatul procurorilor reiese că Marian Oprişan se informa "îndeaproape" de modul în care decurge realizarea expertizei, fiind direct interesat în diminuarea sau excluderea prejudiciului reţinut în sarcina sa şi "manifestându-se deranjat de exprimarea în documentul oficial a vreunei poziţii apte să-i pericliteze obţinerea unei soluţii favorabile".

Marian Oprişan a subliniat că nu se informa despre realizarea expertizei în dosarul său, însă a adăugat că este normal să fie interesat de excluderea prejudiciului din moment ce dosarul său este "primul dosar penal eminamente politic fabricat în România începând din 2005 la ordinul direct, am probe, al lui Traian Băsescu."

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

"Eternul dosar" al lui Oprişan

Dosarul Căprioara, în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, liderul PSD Marian Oprişan, este acuzat de fapte de corupţie, se află pe rolul instanţelor de mai bine de 8 ani, fiind unul dintre cele mai lungi din România.

Amintim că preşedintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată în 2006, acuzat de abuz în serviciu, folosirea banilor în alte scopuri decât cele declarate, fals şi uz de fals, pentru achiziţionarea în condiţii ilegale a Complexului Turistic "Căprioara", pentru nereguli în alte finanţări, şi reabilitarea doar pe hârtie a unor drumuri din Vrancea, de către firme de casă care au încasat bani de la Consiliul Judeţean pentru lucrări unde nu au turnat nici măcar o găleată de asfalt. Prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat în dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

Dosarul a avut un parcurs spectaculos, reuşind performanţa să fie plimbat prin instanţe mai mult de opt ani. După 18 termene la judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj, după alte 10 termene a ajuns la Judecătoria Cluj, ca mai apoi să ajungă la Curtea Supremă, de unde s-a întors la Judecătoria Focşani şi apoi din nou la Judecătoria Cluj, iar în tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească.

"Judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe", reiese din sesizarea procurorului şef DNA Codruţa Kovesi, în care se cere Inspecţiei Judiciare să verifice dacă există indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluţionării cauzei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.