Spania: Sute de mii de catalani manifestează pentru independenţă
Aproximativ 800.000 de persoane au participat duminică la protestul din Barcelona, conform poliţiei, mulţi dintre ei purtând tricouri albe pe care era scris cuvântul “Pregătiţi”.
Participanţii – mulţi purtând bannere pro-independenţă – s-au adunat în parcul Ciutadella din Barcelona înaintea demonstraţiei, ţinând sus pancarte galbene pentru a simula o inimă care bate.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Cataloniei, Diada, care marchează cucerirea Barcelonei în 1714 de către Regele Felipe al V-lea al Spaniei după un asediu care a durat peste un an.
Partidele secesioniste au câştigat pentru prima dată o majoritate clară în Parlamentul regional al Cataloniei în alegerile de anul trecut şi au aprobat un plan pentru obţinerea independenţei regiunii pe la mijlocul anului 2017. Totuşi, planul s-a confruntat cu unele probleme în luna iunie, când guvernul de coaliţie a pierdut suportul unui mic partid anti-capitalist, CUP, care adoptă o poziţie dură asupra independenţei.
Se scurge timpul?
Susţinătorii independenţei au declarat că speră că protestele în masă vor revigora procesul secesiunii.
“Acesta este momentul în care să stăm uniţi pentru a spune 'DA' Republicii Catalane”, a declarat Jordi Sanchez, preşedintele organizaţiei pro-independenţă Adunarea Catalană Naţională. “Suntem nerăbdători”, a adăugat el.
Şeful guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii străini înainte de a avea loc protestul, că în lunile următoare vor fi luate decizii critice.
Pe cuprinsul regiunii
Pe lângă protestul din Barcelona, demonstraţii au avut loc şi în oraşele Tarragona în sud, Berga în centrul Cataloniei, Salt în nord şi Lleida în estul regiunii.
Timp de ani de zile separatiştii au încercat în zadar să câştige aprobarea guvernului central spaniol pentru organizarea unui referendum pentru independenţă similar cu cel desfăşurat de Scoţia în 2014, care s-a soldat cu un vot NU pentru independenţa de Marea Britanie. Totuşi, guvernul central din Madrid, condus de premierul interimar Mariano Rajoy, se opune în continuare ideii referendumului.
Mişcarea separatistă catalană a prins viaţă în 2012, în mijlocul unei crize economice adânci şi a unui impas tot mai intens cu Madridul.