Banii din elicopter vin în forţă / Richard Branson: inteligenţa artificială va elimina locuri de muncă. Trebuie dat un venit minim lunar

Robot (Shutterstock)
Adrian Sturdza
22.02.2018

Miliardarul Richard Branson, susţine că, în viitor, controversatele stipendii guvernamentale în numerar - aşa numiţii "bani din elicopter" - vor fi în cele din urmă singura cale de a face ca mase mari de oameni să nu ajungă pe străzi.

"Cred că, odată cu apariţia AI şi a altor lucruri, există cu siguranţă un pericol pus de inegalitatea veniturilor", a declarat Branson pentru CNN, într-un articol publicat joi.

Inegalitatea va fi cauzată inclusiv de "numărul de locuri de muncă [preluate de inteligenţă artificială]", spune Branson. "Nu există nicio îndoială" că tehnologia va elimina locuri de muncă, spune el.

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a adresat şi el această temă recent. "Inteligenţă artificială este doar cea mai recentă dintre tehnologiile care ne permit să producem mai multe bunuri şi servicii cu mai puţină muncă", spune Gates la Hunter College din New York City la începutul lunii februarie. "AI ne va aduce o imensă creştere în productivitate."

Dar, de asemenea, ar trebui instituit un "venit minim de bază, sau un venit universal de bază ", astfel încât să nu existe oameni care să trebuiască să doarmă pe stradă", a declarat Branson pentru CNN.

Venitul universal de bază, aşa cum este el gândit de elite în acest moment, este o sumă în numerar, care a fi plătită pentru persoanele care nu au servici.

Venitul minim garantat, botezat de critici "bani din elicopter" este în faza de pilot în ţări precum Canada şi Finlanda, care acordă stipendii lunare unor eşantioane ale populaţiei. India a anunţat şi ea că se gândeşte serios să încerce implementarea unui astfel de proiect.

Conceptul este extrem de controversat. Venitul nu poate fi egal în fiecare ţară, deoarece suma necesară pentru un nivel minim de trai în fiecare ţară este diferită, şi nici nu este clar dacă va fi universal, dat fiind numărul imens de oameni care locuiesc pe Terra.

Mai rău, nu este clar cum va evolua venitul minim garantat în timp, dat fiind faptul că în momentul actual există mari probleme cu susţinerea fondurilor de pensii în lumea occidentală.

Mai rău, numeroşi sociologi au atras atenţia asupra psihicului uman care nu funcţionează bine în condiţii de "gradină zoologică", în care nevoile de bază sunt asigurate şi există doar timp liber şi o lipsă de preocupări.

Moderatorul CNN Christine Roman a atras atenţia că banii din elicopter vor genera o populaţie asistată complet, în care indivizii devin, în timp, complet dezinteresaţi să mai lucreze.

"Unii oameni vor spune asta", spune Branson, "dar cred că vom ajunge acolo indiferent că vrem sau nu".

Pentru a se pregăti, oraşele ar trebui să experimenteze cu programe pilot având venituri de bază universale, spune Branson.

Miliardarul şi şeful spacex şi al companiei Tesla, Elon Musk, a declarat pentru CNBC în 2016 că se aşteaptă ca banii din elicopter să fie un lucru necesar .

"Există o şansă destul de mare să trebuiască să implementăm un venit universal de bază, sau ceva de genul asta, datorită automatizării", a declarat Musk pentru CNBC. "Da, nu sunt sigur ce altceva s-ar putea face. Cred că se va întâmpla".

Fondatorul şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a promovat ideea venitului universal de bază în timpul discursului său la Harvard, în mai.

"Acum este momentul să definim un nou contract social pentru generaţia noastră. Ar trebui să explorăm idei ca venitul universal de bază pentru a oferi tuturor o zonă tampon pentru a încerca noi lucruri", spune Zuckerberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor