Bandă de ţigani români, acuzată că ia în derâdere justiţia britanică, va rambursa doar o cincime din asistenţa însuşită

O familie de ţigani români care a venit în Marea Britanie pentru a-şi însuşi peste 800.000 de lire sterline în cadrul unei fraude privind asistenţa socială va trebui să ramburseze mai puţin de o cincime din bani. Autorii fraudei, porecliţi banda 'Con Air' după filmul de la Hollywood, au fost somaţi să ramburseze doar 136.000 de lire deoarece poliţia şi procurorii nu pot da de urma restului banilor furaţi, informează ziarele Telegraph şi Express
(Photos.com)
Epoch Times România
25.09.2012

O familie de ţigani români care a venit în Marea Britanie pentru a-şi însuşi peste 800.000 de lire sterline în cadrul unei fraude privind asistenţa socială va trebui să ramburseze mai puţin de o cincime din bani. Autorii fraudei, porecliţi banda 'Con Air' după filmul de la Hollywood, au fost somaţi să ramburseze doar 136.000 de lire deoarece poliţia şi procurorii nu pot da de urma restului banilor furaţi, informează ziarele Telegraph şi Express.

'Aceşti oameni râd de justiţia britanică. Ei au comis o fraudă masivă, fără a primi o pedeapsă reală', a declarat europarlamentarul Gerard Batten, purtătorul de cuvânt pentru afaceri interne al Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP).

'Contribuabilii vor fi dezgustaţi de faptul că aceşti infractori vor fi obligaţi să ramburseze atât de puţini bani din câştigurile lor necinstite'', a afirmat, la rândul său, Matthew Sinclair de la Alianţa Contribuabililor.

Unul din membrii bandei va trebui să restituie 10.000 de lire deoarece a pierdut banii într-un faliment imobiliar în România. La începutul acestui an, un alt membru a fost somat să predea doar... o liră, în pofida faptului că a furat peste 100.000 de lire.

Paguba pentru contribuabilul britanic a apărut în urma ultimei serii de audieri în justiţie privind ordinul de confiscare. Banda, formată din nouă persoane, a fost încarcerată pentru fraudă la începutul acestui an, în urma a ceea ce un judecător a calificat drept un atac 'flagrant' asupra sistemului de asistenţă.

În cadrul fraudei ''sofisticate şi profesioniste', grupul, care provine din Ţăndărei, a folosit documente false ale Ministerului de Interne şi referinţe de locuri de muncă pentru a obţine ilegal Numere de Asigurare Naţională (National Insurance Numbers) pe care le-au folosit pentru a pretinde asistenţă de stat.

La audierile de confiscare finale de la Southwark Crown Court, luni, liderul bandei, Telus Dumitru, 38 de ani, a fost obligat să ramburseze 70.000 de lire. Procurorul Christopher Hehir l-a descris pe acesta ca având rolul central în fraudă. La aceeaşi audiere, Marian Gheorghe, 36 de ani, a fost somat să ramburseze doar 10.000 de lire în pofida faptului că a folosit un număr de documente false pentru a priva Consiliul din Birmingham şi departamentul pentru locuri de muncă şi pensii de o asistenţă de mii de lire. Instanţa a aflat că el deţine o vilă în România, dar din cauza unei 'scăderi semnificative a preţurilor la proprietăţi'' i s-a cerut să ramburseze doar 10.000 de lire.

Alţi membri ai bandei au fost somaţi să ramburseze doar sume mici - în contextul în care suma totală restituită contribuabililor britanici ajunge doar la 36.989,25 lire, cu mult sub suma de 800.000 de lire însuşită de bandă.

Condamnând la închisoare banda în luna mai a anului trecut, judecătorul Gregory Stone a declarat că frauda a fost planificată profesionist şi pe o perioada semnificativă de timp. 'Este vorba de o subminare majoră a sistemului britanic de asistenţă'', a precizat el.

Potrivit normelor în vigoare atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE, în 2007, cetăţenii puteau solicita beneficii în Marea Britanie dacă deţineau Numere de Asigurare Naţională sau lucrau aici timp de un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor