Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Problema romilor este o muncă de durată

Aflat la Buzău, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat miercuri că problema romilor este una "dificilă, la care nu există un răspuns unic", însă care ar putea fi rezolvată prin educaţie.
Tabără de romi. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
20.09.2012

Aflat la Buzău, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat miercuri că problema romilor este una "dificilă, la care nu există un răspuns unic", însă care ar putea fi rezolvată prin educaţie.

"Este o problemă dificilă la care nu există un răspuns unic. Cred că sunt cel puţin trei direcţii care trebuie urmate. Prima este educaţia. Fără educaţie, aşa cum vedem aici, fără educaţie nu putem progresa. A doua direcţie ar fi condiţiile de locuit. Trebuie să găsim soluţiile pentru ca această populaţie care uneori locuieşte în condiţii mizere să aibă locuinţe normale. Şi a treia este munca. Munca şi condiţiile de locuit pot fi reunite pentru că avem proiecte-pilot în care este implicată şi Franţa pentru a construi locuinţe pentru comunitatea romă. Încă o dată, nu avem un răspuns miraculos", a precizat ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Totodată, Philippe Gustin a mai spus că situaţia ţiganilor nu poate fi rezolvată de pe o zi pe alta, fiind o muncă de lungă durată şi a amintit că Franţa este implicată în numeroase proiecte pentru educaţia copiilor din familiile de romi.

"Este o muncă de lungă durată în care trebuie să atingem mai multe nivele, dar, repet, educaţia este prioritatea numărul unu şi de aceea Franţa este implicată în numeroase proiecte pentru educaţia copiilor în cantine sociale, proiecte globale care sunt foarte importante pentru noi care să ajute la mici progrese în această problemă dificilă", a declarat Philippe Gustin.

"Am un mesaj pentru comunităţile rome, dar şi pentru cei din afară comunităţilor rome. Trebuie să învăţăm să trăim împreună şi trebuie să avem o imagine pozitivă asupra vieţii, asupra lucrurilor care pot duce la progres. Poate dura foarte mult, dar trebuie să ne angajăm într-un proces de integrare şi incluziune şi în acest sens Franţa vrea să ajute România într-o problemă care este europeană. Nu este numai a Franţei această problemă. Trebuie să avansăm în subiectele legate de şcolarizarea acestora, şi nu numai şcolarizarea, ci şi împiedicarea abandonului şcolar. Trebuie să îi învăţăm să îşi găsească un loc de muncă să îşi amelioreze condiţiile de locuire", a mai declarat Ambasadorul Franţei la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor