Le Progres: Ţiganii din Tinca pleacă în Franţa pentru a face rost de bani pentru reparaţii la case

Ţiganii din localitatea Tinca, de lângă Oradea, merg în Franţa pentru a câştiga bani pe care îi cheltuiesc apoi la ei în sat, relevă Le Progres într-un reportaj realizat la noi în ţară.
Tabără de romi. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
24.09.2012

Ţiganii din localitatea Tinca, de lângă Oradea, merg în Franţa pentru a câştiga bani pe care îi cheltuiesc apoi la ei în sat, relevă Le Progres într-un reportaj realizat la noi în ţară.

Unul dintre romi le-a spus reporterilor francezi cum au cheltuit banii consătenii lui: "Banii aduşi din Franţa au fost o binecuvântare. Ei nu i-au băut, nici nu i-au fumat, ci şi-au reparat casele cu ei. Am plecat de mai multe ori în Franţa; se trăieşte mai bine acolo chiar şi în tabere. Aici nu există locuri de muncă".

Vasile, un ţigan de 30 de ani, are cinci copii şi a mers de mai multe ori la Lyon, Marsilia şi Paris pentru a cerşi, scriu francezii. "Când am câştigat 200 de euro, ne-am întors", povesteşte el. În această localitate, aproximativ 800 de romi au practicat "transhumanţa" la Lyon cel puţin o dată.

"Romii au nevoie de copiii lor pentru a munci pe câmp sau a cerşi şi pentru a-şi asigura viitorul. Când vor înţelege că este mai bine să îi trimită la şcoală, problema va fi rezolvată. Din punct de vedere juridic, romii nu sunt discriminaţi, dar trebuie schimbate mentalităţile şi modul în care îi privesc românii", a declarat ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor