Băncile din Cipru se redeschid
alte articole
Băncile din Cipru s-au redeschis joi, după ce au fost închise timp de două săptămâni pentru a împiedica afluxul de cereri de retragere a banilor de către depunători.
Băncile din Cipru şi-au reluat joi programul cu publicul pentru prima dată după aproape două săptămâni - deşi cu restricţii stricte privind tranzacţiile - după ce au fost închise pentru a împiedica oamenii să îşi retragă toate economiile în timpul crizei financiare acute din ţară.
În faţa băncilor s-au format cozi lungi înainte de deschiderea băncilor, oamenii aşteptând şase ore începând de la prânz. Sistemele au fost îngheţate înainte de începerea activităţii, iar gardienii de la o firmă de securitate privată au ajutat poliţiştii să controleze situaţia din faţa unor ATM-uri şi bănci din capitala Nicosia.
Sucursalele celui de-al doilea mare creditor din ţara afectată de criză, Laiki, nu a deschis la timp din cauza unei întârzieri în sistemul informatic al băncii. Purtătorul de cuvânt al Laiki, Costas Archimandrites, a declarat că a existat o problemă cu sistemul informatic al băncii, dar că 80 la sută din sucursale au deschis după aproximativ o jumătate de oră.
La o sucursală din centrul Nicosiei, care era închisă şi cu o oră mai târziu, un angajat al băncii a ieşit şi a cerut răbdare din partea celor aproximativ 50 de persoane care aşteptau la rând. Majoritatea a aşteptat cu răbdare, deşi unii au început să se plângă pentru că trebuie să aştepte.
Băncile din Cipru au fost închise din 16 martie pentru a împiedica oamenii să-şi golească conturile, pe măsură ce politicienii se chinuiau să găsească un plan pentru a strânge suficiente fonduri pentru ca Cipru să primească un plan de salvare în valoare de 10 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari) pentru sectorul bancar afectat. Un plan iniţial, care ar fi confiscat până la 10 la sută din depozitele bancare ale oamenilor, a fost puternic respins de Parlament, politicienii încercând să găsească o alternativă.
Soluţia a fost găsită în cele din urmă la Bruxelles în dimineaţa zilei de luni şi a impus pierderi severe pentru depozitele de peste 100.000 de euro din cele două mari bănci ale ţării, Laiki şi Bank of Cyprus. Laiki va fi închisă, iar activele sale bune vor fi absorbite de Bank of Cyprus. Sumele exacte ale pierderilor nu au fost încă anunţate oficial.
Deşi băncile au fost deschise, tranzacţiile pe care le pot efectua clienţii sunt extrem de limitate. Controalele asupra capitalului, impuse pentru a preveni deponenţii şi întreprinderile îngrijorate să îşi retragă toţi banii, includ limitarea retragerilor de numerar la 300 de euro (383 de dolari) pe zi/persoană şi limitarea plăţilor în străinătate la 5.000 de euro.
Nu pot fi încasate cecuri, deşi ele pot fi plătite în contul curent, iar oamenii care părăsesc ţara pot lua cu ei în numerar numai 1 000 de euro, sau echivalentul în monedă străină.
Restricţiile vor fi revizuite zilnic şi au termen limită iniţial până miercurea viitoare, a menţionat decizia publicată de Ministerul de Finanţe.