Banca Mondială: Sistemul de justiţie din R. Moldova - costisitor, corupt, netransparent şi inechitabil

Deşi reformele pe care şi le trec în cont guvernanţii RM sunt costisitoare, acestea nu au impact, iar cetăţenii care au trecut printr-un proces judiciar desconsideră activitatea magistraţilor, afirmă experţi ai Băncii Mondiale.
Justiţie (cna.md)
Ştefan Sârbu
28.09.2018

Experţi de la Banca Mondială îndeamnă autorităţile de la Chişinău ca după ani de strategii, intenţii de reformă şi promisiuni de reformare a sistemului de justiţie să treacă de la vorbe la fapte care să genereze schimbări reale, reevaluând acţiunile, astfel încât treptat sistemul să fie scutit de calificativele acordate, drept unul costisitor, corupt, netransparent şi inechitabil.

Astfel, potrivit unui sondaj de opinie comandat de Banca Mondială printre cetăţeni şi actori ai sistemului de justiţie moldovenesc, citat de Radio Europa Liberă, 56 la sută din cei intervievaţi au constatat că activitatea instanţelor s-a înrăutăţit, fie nu văd nicio schimbare. Unul din cinci cetăţeni a menţionat că în justiţie nu există echitate, îngrijorare pe care au confirmat-o jumătate din avocaţii chestionaţi.

Studiul mai relevă un nivel sporit de corupţie în domeniu. Trei pătrimi din antreprenori au spus că lupta cu acest flagel nu a adus rezultate, iar unul din patru reprezentanţi ai mediului de afaceri ştiu persoane care au dat mită recent.

Amit Mukherjee expert al Băncii Mondiale a atenţionat că, deşi măsurile de reformă pe care şi le trec în cont guvernanţii sunt costisitoare, acestea nu au încă impact, iar cetăţenii care au trecut printr-un proces judiciar desconsideră activitatea magistraţilor. Reforma a demarat, dar încrederea scăzută în sistemul de justiţie se menţine la cote ridicate ceea ce ar trebui să pună în gardă autorităţile.

Experţii Băncii Mondiale au mai ţinut să sublinieze că guvernanţii ar trebui să ia în calcul şi faptul că trei pătrimi din judecători spun că nu se simt în siguranţă, lucru pe care îl afirmă şi jumătate din procurorii chestionaţi. În opinia experţilor, acest indiciu ar confirma criticile pe care şi le-a atras recent puterea după anularea votului din Chişinău, şi anume că justiţia moldoveană ar fi controlată politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor