În curând Victor Ponta va efectua o vizită la Chişinău

Marţi 3 iulie, prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, şi prim-ministrul României, Victor Ponta au avut o videoconferinţă. Chiar la începutul videoconferinţei între premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta a anunţat că în următoarele 10 zile va sosi la Chişinău, pentru a semna mai multe acorduri între cele două state româneşti.
Ana Chitoroagă
03.07.2012

Marţi 3 iulie, prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, şi prim-ministrul României, Victor Ponta au avut o videoconferinţă. Chiar la începutul videoconferinţei între premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta a anunţat că în următoarele 10 zile va sosi la Chişinău, pentru a semna mai multe acorduri între cele două state româneşti.

Premierul României a mai precizat că mâine, 4 iulie, proiectele ce ne vizează ar putea fi adoptate de către Executiv. Iar când va efectua vizita la Chişinău, acestea vor fi semnate.

Potrivit lui Vlad Filat, este vorba de proiecte energetice, de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, dar şi de interconectarea liniilor de energie electrică Fâlciu-Goteşti şi Iaşi-Ungheni, care va oferi posibilitatea tehnică pentru Republica Moldova de a fi asigurată cu energie electrică atât din Est cât şi din Vest.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiei vizează admiterea la studii în România a tinerilor din Republica Moldova. Vlad Filat a mulţumit pentru disponibilitatea statului vecin de a oferi şi în acest an un număr mare de burse, precizând că o şedinţă la subiectul dat urmează să aibă loc în viitorul apropiat la Chişinău, scrie arena.md.

Totodată, Prim-ministrul Vlad Filat i-a solicitat omologului său ca statul român să accepte accesul cetăţenilor moldoveni, posesori de viză Schengen, pe teritoriul României după modelul înţelegerii avute cu Bulgaria.

La rândul său premierul român, Victor Ponta a spus că obiectivul României este aderarea în toamna acestui an la spaţiul Schengen, iar el va fi principalul avocat al ţării noastre în Uniunea Europeană pentru scoaterea regimului de vize.

Cooperarea în sectorul energetic a fost o altă temă discutată de cei doi premieri. Cu privire la acest subiect premierul român a spus că este un proiect important pe agenda discuţiilor moldo-române şi se doreşte transpunerea în practică cât mai curând a tot ce a însemnat până acum intenţii foarte bune.

Precizăm că tot la 3 iulie, Comisia Interguvernamentală România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană s-a întrunit la Bucureşti, în prima şedinţă. Reuniunea şi-a propus să sprijine priorităţile imediate ale Chişinăului în relaţia cu Uniunea Europeană, respectiv negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător UE - Republica Moldova (DCFTA) şi liberalizarea regimului de vize.

Delegaţia Republicii Moldova este condusă de Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova şi Natalia Ghermăn, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene a Republicii Moldova.

Din partea României, reuniunea a fost prezidată de ministrul afacerilor externe, Andrei Marga şi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. De asemenea, la reuniune au participat experţii pe domenii sectoriale din ambele state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor