Banca Mondială avertizează în legătură cu o catastrofă a schimbărilor climatice

În cazul în care Pământul se încălzeşte în medie cu peste 4 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol, vor urma inundaţii, secete, valuri de căldură şi alte dezastre climatice nemaiîntâlnite.
Veneţia inundată, 11 noiembrie  2012 (Marco Sabadin / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
20.11.2012

În cazul în care Pământul se încălzeşte în medie cu peste 4 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol, vor urma inundaţii, secete, valuri de căldură şi alte dezastre climatice nemaiîntâlnite, cele mai sărace ţări din lume fiind supuse celor mai mari riscuri, a declarat un nou raport comandat de Banca Mondială. Dar acesta a subliniat că toate naţiunile de pe pământ vor avea de suferit.

Banca Mondială a solicitat luarea unor măsuri imediate pentru a opri creşterea temperaturii globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenind din mai multe surse.

"Lipsa de acţiune în legătură cu schimbările climatice ameninţă să facă lumea pe care o moştenesc copiii noştri o lume complet diferită de cea în care trăim noi astăzi", a afirmat şeful Băncii Mondiale Jim Kim Yong într-o declaraţie.

Kim a citat raportul Băncii Mondiale publicat în această săptămână, care a fost revizuit de oameni de ştiinţă de vârf şi care a susţinut că lumea se va încălzi cu 4 grade Celsius până în 2100, chiar dacă angajamentele actuale de reducere a emisiilor sunt efectuate. El a cerut guvernelor lumii să "menţină încălzirea sub" 2 grade Celsius.

"Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confrunta dezvoltarea şi trebuie să ne asumăm responsabilitatea morală de a acţiona în numele generaţiilor viitoare, în special a celor mai săraci", a spus Kim.

Raportul Băncii Mondiale a evidenţiat cele mai recente valuri de căldură, care s-au datorat unui număr tot mai mare de incendii forestiere, pierderi de recolte în Statele Unite şi Rusia, decese cauzate de căldură, o valoare minimă a nivelurilor arctice de gheaţă şi alte probleme conexe.

Raportul a menţionat că o creştere cu 4 grade Celsius este o creştere medie şi că, în unele regiuni şi în anumite momente ale anului, creşterea ar putea fi de circa 10 grade Celsius. Incidente meteorologice extreme recente, cum ar fi secetă, furtuni şi uragane, vor deveni aspecte normale în următorii ani, a spus el.

"De exemplu, cea mai călduroasă lună iulie din regiunea mediteraneană ar putea fi cu 9 grade Celsius mai caldă decât cea de astăzi", avertizează raportul.

În lume, creşterea cu 4 grade Celsius nu va fi distribuită uniform, dar creşterea nivelului mărilor care va urma va fi de aproximativ 90 cm, sau chiar mai mult, până în 2100.

"Limitarea încălzirii la 2 grade Celsius ar reduce probabil creşterea nivelului mării cu aproximativ 20 de centimetri până în 2100, comparativ cu o creştere de 4 grade Celsius", afirmă raportul. Şi o creştere cu 2 grade ar duce la o creştere a nivelului oceanului, dar ea va fi mai mică decât estimarea actuală.

"Este încă devreme, dar unele din statele insulare mici şi comunităţile costale au început în mod clar să îşi analizeze opţiunile", a afirmat într-o declaraţie Erick Fernandes, lider în Echipa globală de profesionişti privind adaptarea la schimbările climatice a Băncii Mondiale.

"Necesitatea de a se adapta la schimbările climatice va creşte pe măsură ce populaţia mondială va ajunge la 9 miliarde de locuitori, în 2050," a continuat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor