Banca Japoniei trimite rata dobânzii de referinţă în teritoriu negativ pentru a susţine creşterea economică

Într-o acţiune ce a surprins pieţele globale, Banca Japoniei a anunţat vineri că a decis să scadă rata dobânzii de referinţă pentru a stimula creşterea economică. Unii analişti au îndoieli că măsura va funcţiona.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
30.01.2016

Banca Japoniei (BOJ) a surprins pieţele după ce a redus sub zero rata dobânzii de referinţă – introducând aşa-zisele rate negative ale dobânzii – pentru a încerca să stimuleze creşterea vizată de guvernatorul băncii Haruhiko Kuroda şi de premierul Shinzo Abe şi pe care au eşuat să o realizeze. Acţiunea are loc la doi ani după ce Banca Centrală Europeană a intrat în teritoriu negativ şi se află în direcţie opusă faţă de US Federal Reserve, care a crescut rata dobânzii luna trecută pentru prima dată de la începerea crizei financiare globale.

BOJ a declarat că reduce rata pe care o plăteşte băncilor la – 0,1%, însemnând că băncile sunt cele care vor efectua plăţi către BOJ. Aparent, acest lucru ar trebui să încurajeze băncile să îşi crească împrumuturile pentru a alimenta creşterea economică.

“[BOJ] va reduce rata dobânzii şi mai mult, dacă se va considera necesar”, a anunţat vineri banca într-o declaraţie.

Investitorii au laăudat acţiunea, iar indicele nipon Nikkei 225 a crescut cu 3,2%, indicele Shanghai Composite a crescut cu 2,9%, indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 2% şi indicele STI din Singapore a crescut cu 1,5%.

BOJ a declarat că a făcut acest pas pentru a creşte inflaţia cu 2% “în cel mai scurt timp posibil”. Banca trebuie să alimenteze inflaţia pentru a stimula companiile şi consumatorii să cheltuie mai mult într-un timp cât mai scurt. Anul trecut inflaţia a fost de 0,1%.

În plus, BOJ şi-a menţinut programul anual de 80 trilioane de yeni (675 miliarde USD) pentru creşterea masei monetare prin cumpărarea de obligaţiuni şi investind în fonduri tranzacţionate la bursă şi trusturi de investiţii în imobiliare. Acest lucru înseamnă că banca trece de la aşa-zisa uşurare cantitativă la reducerea ratelor dobânzii, ceea ce ar putea fi un semn că BOJ consideră că achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale japoneze nu a fost şi nu va fi o măsură eficientă sau plătibilă.

“Cred că este o schimbare de regim şi principala politică a BOJ este acum reprezentată de ratele negative ale dobânzii”, a declarat Daiju Aoki, economist la UBS Securities în Tokyo, conform Reuters. “Acest lucru arată că abilitatea de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale japoneze este limitată”.

“Recent, pieţele financiare globale au fost volatile datorită scăderii continue a preţurilor la petrol şi datorită nesiguranţei, de exemplu, în privinţa situaţiei viitoare a economiilor în curs de dezvoltare şi exportatoare de bunuri de larg consum, în special în privinţa economiei chineze”, conform declaraţiei BOJ.

În timp ce acţiunile au crescut iar yenul a scăzut – ceea ce face exporturile mai competitive şi importurile mai scumpe, alimentându-se inflaţia – nu este clar dacă ratele negative vor reuşi acolo unde a eşuat uşurarea cantitativă. Chiar şi Banca Centrală Europeană a declarat săptămâna trecută că s-ar putea să îşi ajusteze politica monetară mai repede decât mai târziu, în mijlocul unei creşteri mai slabe decât s-a aşteptat.

“Nu ştim dacă această politică a ratelor negative va fi bună pentru economie în cele din urmă”, a declarat Daisuke Karakama, economist la Banca Mizuho din Tokyo, conform Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor