Ban Ki-moon: Saudiţii au presat ONU în privinţa eliminării lor de pe o listă neagră
alte articole
Ban a susţinut că înlăturarea “temporară” a grupului condus de saudiţi de pe lista neagră, în aşteptarea unei evaluări, a fost „una dintre cele mai dureroase şi dificile decizii pe care a trebuit să o iau”.
Milioane de copii incluşi în proiecte umanitare ale ONU, precum cei din teritoriile palestiniene, Sudanul de Sud şi Siria, ar fi suferit puternic dacă ONU nu ar mai primi fonduri saudite, a declarat Ban.
„Nu poţi să dai foc la toată casa din cauza asta”, a spus el.
Copii ucişi în conflictul din Yemen
În raportul său anual asupra copiilor şi conflictelor armate, publicat săptămâna trecută, ONU a concluzionat că actuala coaliţie condusă de saudiţi ce activează în Yemen – luptând împotriva rebelilor Houthi şi a militanţilor Al-Qaeda – a fost responsabilă pentru 60% dintre cei 785 de copii ucişi în Yemen în 2015.
Reacţia publică de joi a lui Ban are loc după un val de critici dure din partea grupurilor pentru drepturile omului, care au declarat că cedarea în faţa presiunii saudite a subminat credibilitatea organismului mondial.
Lista neagră a ONU cu statele şi organizaţiile care încalcă drepturile copiilor a fost publicată luni şi a omis coaliţia condusă de saudiţi.
Raportul care a însoţit lista a susţinut că 1.953 de copii au fost ucişi sau răniţi în Yemen anul trecut – o creştere de 6 ori a numărului de victime în rândul copiilor comparativ cu 2014.
Ambasadorul Arabiei Saudite la ONU, Abdullah al-Mouallimi, a declarat reporterilor după afirmaţiile lui Ban că decizia ONU de a scoate grupul condus de saudiţi de pe listă este „finală, ireversibilă şi necondiţionată”.
Mouallimi a negat faptul că ţara sa a folosit „ameninţări şi intimidare” sau că a adus în discuţie eventuala întrerupere a fondurilor destinate agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.
Evaluare în aşteptare
Ban a susţinut că scoaterea de pe listă a coaliţiei conduse de Riad este temporară, în aşteptarea unei evaluări comune împreună cu saudiţii. El nu a declarat în mod explicit că acest grup va fi reintrodus pe listă, dar a menţionat că sprijină datele privind victimele produse în rândul copiilor în Yemen.
„Vom analiza plângerile care au fost făcute, dar conţinutul nu se va schimba”, a susţinut Ban, făcând referire la lista originală.
Raportul anual are la bază o decizie luată în 1999 de către Consiliul de Securitate al ONU.
Controversa adăugării coaliţiei conduse de saudiţi a izbucnit după o zarvă similară ce s-a iscat anul trecut în privinţa deciziei de a exclude Israelul de pe lista neagră a ONU în ciuda omorârii a aproximativ 500 de copii în 2014 în timpul conflictului israeliano-palestinian asupra Fâşiei Gaza.