Baconschi: De unde până unde "România izolată"?

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, susţine că a combătut mereu, cu mijloace intelectuale, izolaţionismul românesc, moştenit de la securitatea naţional-comunistă. Acum el revine în forţă, pe baza unor interpretări apocaliptice: România, singurul stat atlantist, într-o mare slavă, pro-rusă şi pro-putinistă, a scris, pe contul său de Facebook, fostul înalt demnitar.

În opinia fostului ministru, este o prostie care prinde pentru că simplifică realitatea complexă în care trăim, dar tot o prostie rămâne. Să le luăm pe rând:

1. Turcia merge spre un regim autoritar, dar nu are cum să iasă din NATO (pentru că doar în NATO poate evita conflictele directe cu anumiţi vecini şi poate contrabalansa influenţa Rusiei).

2. Republica Moldova: nu este, sub Dodon, mai apropiată de Rusia decât era ieri. Exportă mai totul în UE, depinde de banii occidentali, că alţii nu sunt, pentru supravieţuire.

3. Bulgaria: a avut mereu, ca ţară slavă, simpatii pentru Rusia. Dar a ales UE şi NATO, de care aparţine şi care au dezvoltat-o: va renunţa la ele doar pentru că s-a produs o alternanţă electorală dreapta-stânga?

4. Serbia: după autodistrugerea fostei Iugoslavii, a tot oscilat, dar n-a renunţat la calea europeană: măcar pentru că se vrea o naţiune civilizată şi are orgoliul de a-şi recupera întârzierea.

5. Ungaria: a mers spre euroscepticism şi naţionalism, dar dl Orban e stâlp al PPE, iar Budapesta depinde încă şi mai mult de piaţă internă a UE, decât de gazul rusesc. Cine poate susţine că ar fi gata să iasă din NATO tocmai ţara revoluţiei anti-comuniste din 1956?

6. Ucraina: ciuntită şi destabilizată în partea sa estică, trage tot spre UE, în pofida enormelor dificultăţi de etapă.

7. Cehia şi Slovacia: euroscepticism cu note conservatoare, ca în Ungaria, dar mai ales pentru a-şi creşte marja de negociere în UE.

8. Polonia: predomină o linie conservator creştină (catolică) în cel mai sincer entuziasm pro-atlantist (istoria ei i-o cere cu puterea unui destin).

9. Cele trei state baltice: modernizate, eficiente, democratice, profund integrate în UE şi depinzând existenţial de robusteţea NATO.

"Bun, acesta fiind tabloul regional, de unde până unde "România izolată"? E nevoie nu de lozinci retrograde, care să ne blocheze progresul democratic şi naţional, ci de atitudine realistă, moderată, precaută şi totuşi activă, în contextul dat", a concluzionat Teodor Baconschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne