Avocatul Poporului desfăşoară o anchetă privind neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino

(Valery Hache / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2012

Avocatul Poporului desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, aspect considerat o încălcare a dreptului fundamental la sănătate, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

"De mai multe luni de zile, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii -, produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României", relevă comunicatul.

Avocatul Poporului crede că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Avocatul Poporului este de părere că această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino.

Potrivit comunicatului, o asemenea situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor menţionate.

"Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate că am solicitat de circa două săptămâni informaţiile necesare, institutul nu a comunicat nimic în acest sens", afirmă Avocatul Poporului.

Potrivit Constituţiei, autorităţile publice sunt obligate să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuţiilor sale. "Acest sprijin nu ne-a fost acordat nici de Institut, nici de Ministerul Sănătăţii şi nici de alte autorităţi publice cu mare responsabilitate în societatea românească. De altfel, în acest sens, în luna februarie 2012 am avut o întrevedere cu domnul Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii, întrevedere care a rămas fără niciun rezultat, în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu. Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate, odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin, care nu se mai produce nici el", semnalează comunicatul.

Conform Avocatului Poporului, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă internă sau(şi externă, iar consecinţele asupra bugetului sunt negative.

Avocatul Poporului a luat o serie de măsuri, printre care discutarea acestei probleme cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi solicitarea preşedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema în discuţie.

"Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor în cauză, al căror număr se ridică în prezent la circa 300. Pentru a răspunde eventualelor interpelări, trebuie să menţionăm că neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens. În acelaşi timp, ar fi trebuit deja să se demareze procedurile prevăzute de reglementările europene, ceea ce nu s-a făcut, dar sperăm ca măcar în viitorul apropiat să se iniţieze demersuri în acest scop", relevă comunicatul.

Avocatul Poporului va continua ancheta sa proprie referitoare la încetarea producerii vaccinurilor şi în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat, va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor, se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor