Rovinieta va putea fi cumpărată prin SMS

Rovinieta se va putea plăti prin trimiterea de mesaje SMS, odată cu extinderea sistemului informatic naţional pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere, proiect estimat la circa 40 de milioane lei.
(ETIENNE LAURENT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2012

Rovinieta se va putea plăti prin trimiterea de mesaje SMS, odată cu extinderea sistemului informatic naţional pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere, proiect estimat la circa 40 de milioane lei.

"Funcţionalitatea se referă la posibilitatea consumatorilor de a achita taxa de utilizare a infrastructurii rutiere prin trimiterea de mesaje SMS către un număr scurt asociat serviciului. Plata serviciului va fi detaliată în factura generată de către furnizorul de telefonie mobilă către consumator ca serviciu cu valoare adăugată, urmând ca valoarea efectivă a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere să ajungă în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe baza unui contract cadru stabilit în prealabil cu furnizorul de servicii de telefonie mobilă", se arată în caietul de sarcini privind achiziţia de servicii pentru sistemul informatic pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei – SIEGMCR.

Cel care va folosi această metodă pentru taxa de utilizare a infrastructurii rutiere va avea posibilitatea de a vedea datele relevante ale tranzacţiei prin SMS înaintea operaţiunii de confirmare a tranzacţiei.

"În urma confirmării tranzacţiei, sistemul va trimite un cod unic al tranzacţiei către consumator prin SMS, care va avea posibilitatea conectării la o pagină specializată de portal, a introducerii codului comunicat prin SMS şi tipărirea tuturor datelor relevante ale tranzacţiei", se mai spune în document.

Pentru furnizarea de servicii privind extinderea sistemului, CNADNR va organiza licitaţie la finele lunii mai, valoarea estimativă a contractului fiind de 39,2 milioane lei, fără TVA.

Extinderea sistemului la nivel naţional, prin completarea necesarului de puncte de control automat, presupune extinderea infrastructurii hardware şi software, implementarea unor noi module funcţionale pentru sistemul informatic şi amenajarea şi dotarea unui nou data center în vederea asigurării disponibilităţii sistemului în caz de dezastru.

"Obiectivul general urmărit de CNADNR îl reprezintă extinderea Sistemului Informatic (...) în vederea creşterii încasărilor din vânzarea de roviniete pentru anumite categorii de vehicule cu cel puţin 25%. În anul 2009 CNADNR a adoptat decizia de a îmbunătăţi sistemul de distribuţie, eliberare, gestiune şi control a achitării tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere prin implementarea unui Sistem informatic pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei (SIEGMCR). Prima etapă a fost derulată în perioada 2010 – 2011, în prezent aceasta fiind finalizată. Prin acest contract de achiziţie, CNADNR intenţionează să implementeze cea de-a doua etapă a programului de dezvoltare a sistemului informatic SIEGMCR", se arată în caietul de sarcini.

Totodată, se are în vedere creşterea numărului de kit-uri de emitere de roviniete, dar şi de kit-uri de verificare pentru personalul din teren.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor