Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanţa mutilării Codului Penal

După zile în şir în care a "reflectat" dacă are competenţa de a sesiza CCR cu privire la ordonanţa prin care Codul Penal e modificat în favoarea corupţilor, Ciorbea a hotărât, finalmente să atace actul normativ.
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
03.02.2017

Victor Ciorbea a anunţat, vineri, că va ataca la CCR ordonanţa nr. 13/2017, prin care Guvernul Grindeanu aduce Codului Penal o serie de modificări considerate o lovitură grea dată luptei anticorupţie.

"Am decis să ridic excepţia de neconsituţionalitate a ordonanţei nr. 13 din acest an. Acesta va pleca în câteva minute spre CCR", a anunţat Ciorbea.

Avocatul Poporului a anunţat că aseară a primit de la Procurorul General - critic declarat al OUG-ului - o scrisoare prin care i se cere să ia în considerare unele critici de neconstituţionalitate dintr-un document întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

"Am avut în vedere şi acest document, unele prevederi chiar au fost preluate din textul excepţiei, celelalte nu am reuşit să le examinăm dar am ataşat documentul la excepţie", a precizat Ciorbea.

Victor Ciorbea a precizat în declaraţia dată presei că excepţia de neconstituţionalitate vizează atât neîndeplinirea criteriilor privind urgenţa adoptării respectivei ordonanţe, precum şi obiecţii cu privire la reglementările privind abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi "scot de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România".

"În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face cu încălcarea legii stricto senso, respectiv lege sau OUG. Ori, din diverse decizii ale CCR, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepţiunea largă a noţiunii de lege, deci şi acele încălcări ale dispoziţiilor unor HG, ordine de miniştri, hotărâri ale Consiliilor judeţene, municipale, locale, care reprezintă acte normative - lege în sens larg", a declarat Avocatul Poporului citat de Medifax.

Avocatul Poporului a mai menţionat că, prin această limitare, se scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului şi sesizarea CCR.

"A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii - ordonanţe, OUG – şi a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aprope întregii administraţii din România", a susţinut Victor Ciorbea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor