Mişcări tactice. Procurorul General îi cere lui Ciorbea să atace OUG care mutilează Codurile penale

În timp ce Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, stă pe gânduri dacă să atace sau nu la Curtea Constituţională controversata OUG care mutilează Codurile penale, adoptată pe furiş de Guvernul Grindeanu, procurorul general Augustin Lazăr încearcă să-l ajute, instituţional, să se hotărască mai repede.
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă care mutilează Codurile penale, reiese dintr-un comunicat remis joi de Ministerul Public.

În solicitarea transmisă de Lazăr se invocă o serie de critici de neconstituţionalitate, atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Parchetul General a prezentat sintetic criticile de neconstituţionalitate extrinsecă cuprinse în sesizare:

1. Încălcarea art. 115 alin. (4) din Constituţie potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora ”.

2. Încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituţie potrivit căruia: „Ordonanţele de urgenţă (….) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile (…) prevăzute de Constituţie ” raportat la art. 124 din Constituţie, art. 131 alin. (1) şi art. 23 alin. (1) din Legea fundamentală, potrivit cărora: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii, apără ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

3. Încălcarea art. 1 alin. (4) din Constituţie potrivit căruia: „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale ” şi art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, potrivit căruia: „În România, respectarea Constituţiei a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Totodată, în sesizarea transmisă Avocatului Poporului sunt învederate critici de neconstituţionalitate intrinsecă, ce vizează o serie de articole din actele normative în discuţie.

"Pentru a ilustra, de asemenea, dificultăţile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanţe adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgenţă. Astfel, prezenta dispoziţie este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnaţi definitiv (art. 4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art. 6 din Codul penal)", se arată în comunicatul citat.

În acelaşi timp, Parchetul General a subliniat faptul că, din reglementarea modului de punere în practică a ordonanţei (lipsită de realism), nu poate fi trasă decât concluzia ad impossibilium nulla obligatio.

"Toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, astfel cum au fost adoptate de Comisia de la Veneţia, mai exact fiind vorba despre legalitate din perspectiva procedurii legislative şi a excepţiilor în această materie, de securitatea juridică din perspectiva previzibilităţii legii, a stabilităţii şi coerenţei dreptului", a mai transmis instituţia condusă de Augustin Lazăr.

Textul integral al sesizării poate fi accesat aici.