Avocatul Ion Creţu: Procesul în furtul miliardului să fie reluat de la zero, până acum s-a dus într-o direcţie greşită
alte articole
La un an şi şapte luni de când a fost nevoit să fugă din Republica Moldova, după ce i s-a intentat dosar penal şi a fost condamnat la şase ani de închisoare, avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Creţu, a revenit în ţară. Acest lucru a fost posibil după ce săptămâna trecută Curtea de Apel Chişinău a casat sentinţa şi a trimis la rejudecare dosarul acestuia.
Acesta a menţionat că dacă nu fugea peste hotare, ar fi fost arestat chiar în timp ce se afla în spital. Fiind una dintre puţinele persoane care a investigat şi făcut publică o mare parte din informaţia legată de furtul miliardului, Creţu a afirmat că „miliardul a fost furat de Plahotniuc prin intermediul lui Şor”.
Mai mult decât atât, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, avocatul a punctat că „Ceea ce a furat Plahotniuc, i-a fost incriminat lui Platon. S-ar putea considera că nu sunt obiectiv, întrucât sunt avocatului lui Platon, dar proba cea mai mare sunt rulajele. Dacă îl învinuieşti pe Platon, fii bun şi indică rulajul. Noi prezentăm rulajul şi arătăm că banii nu se duc la Platon, banii se duc în cu totul altă parte. Dar ei făceau dosar doar din cuvintele lui Şor care spunea că totul i-a fost transferat lui Platon”.
Totodată, Ion Creţu a specificat că din rulajele pe care le deţine, doar în perioada iunie - decembrie 2014, au fost scoşi de pe conturi aproximativ 40 milioane de dolari, bani cash, din UNIBANK de către o persoană din Federaţia Rusă, care nu a fost niciodată în Moldova.
„Centrul pentru prevenirea şi combaterea corupţiei urmărea on-line şi vedeau că o persoană fizică a ridicat 5 milioane euro cash, însă în toată această perioadă nimeni nu a scris niciun raport. Ei nu au audiat nici persoană responsabilă de la bancă care a eliberat aşa sumă de bani. Ei au vrut prin diferite metode aceşti bani să-i pună pe spatele altcuiva, iniţial al lui Filat, iar când nu a mers cu Filat s-a trecut la Platon”, a mărturisit avocatul.
Făcând referire la aceleaşi rulaje, Creţu a punctat că zilnic se făceau foarte multe transferuri pentru avioane private, achitându-se între 50 - 300 mii euro. „Se crea impresia că foloseau avionul pe post de taxi”. Totodată, avocatul a mai specificat că din informaţiile pe care le deţine, procurorii moldoveni au făcut interpelări către banca din Letonia doar în ultimele câteva luni de când s-a schimbat puterea, lucru care nu s-a întâmplat anterior începând cu anul 2014.
„Până în decembrie 2017 Procuratura Generală din RM nu a făcut nicio interpelare către banca din Letonia, bancă în care s-au dus toţi banii din furtul miliardului, de unde au fost transferaţi în off-shore-uri. Eu aş spune că este foarte greu pentru Procuratură să obţină informaţii acum pentru că foarte multe probe s-au ascuns, s-au distrus şi altele s-au falsificat. Eu aş propune ca procesul în furtul miliardului să fie reluat de la început decât să continue, pentru că până acum practic s-a dus într-o direcţie greşită şi dacă va merge pe această direcţie va fi foarte greu de continuat.”.