Avizul Comisiei de la Veneţia va fi o sursă de inspiraţie pentru eventuala revizuire a Constituţiei

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. (ELVIS BARUKCIC / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.10.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut luni, la Strasbourg, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, cei doi fiind de acord că avizul Comisiei de la Veneţia va fi o ”sursă importantă de inspiraţie” în cazul unor modificări constituţionale sau legislative.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor politice interne din România. Ministrul de externe şi secretarul general al Consiliului Europei au fost de acord că viitoarea opinie a Comisiei de la Veneţia, referitoare la România, va constitui o sursă importantă de inspiraţie în procesul elaborării unor eventuale modificări legislative sau constituţionale menite să elimine disfuncţionalităţile constatate pe parcursul disputelor politice recente şi au convenit că este preferabil să se evite politizarea subiectului, acordându-se prioritate expertizei tehnice şi imparţiale a Comisiei de la Veneţia.

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a vizitat Bucureştiul în perioada 10-11 septembrie pentru un dialog amplu cu autorităţile române şi forţele politice în perspectiva pregătirii de către aceasta a unui aviz solicitat de Guvernul României şi secretarul general al Consiliului Europei.

Printr-o scrisoare adresată la 9 iulie preşedintelui Comisiei de la Veneţia de Primul-ministru Victor Ponta, Guvernul României a sesizat Comisia de la Veneţia şi a solicitat elaborarea unor opinii asupra compatibilităţii cu legea fundamentală a României şi standardele europene în domeniu a ordonanţelor de urgenţă adoptate de Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 62/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv, a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

O solicitare similară a fost adresată şi de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, la 7 iulie.

Avizul Comisiei de la Veneţia ar putea fi inclus în raportul MCV de la sfârşitul acestui an.

În cadrul discuţiei de luni, Titus Corlăţean şi Thorbjørn Jagland au abordat, de asemenea, evoluţiile regionale, în contextul proceselor electorale din Georgia, Belarus şi Ucraina. Partea română şi-a exprimat interesul pentru stabilitatea democratică regională, reiterându-şi susţinerea pentru activitatea organizaţiei de la Strasbourg menită să promoveze reformele în statele din vecinătate. Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a arătat că România îşi propune să devină mai activă, în perioada următoare, atât prin consolidarea dialogului politic cu ţările din regiune, cât şi prin utilizarea mai eficientă a instrumentelor asistenţei pentru dezvoltare.

Cei doi oficiali au trecut în revistă, de asemenea, evoluţiile din cadrul Politicii Consiliului Europei vizând regiunile din vecinătate, convenind să continue dialogul asupra consolidării acestui instrument. Titus Corlăţean a arătat că, pe lângă sprijinul acordat de la bun început viziunii secretarului general, România este gata să se implice direct, în colaborare cu Consiliul Europei, în organizarea unor activităţi menite să promoveze valorile fundamentale ale statului de drept şi drepturilor omului în statele Africii de Nord şi Orientului Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor