Avionul rusesc s-ar fi “dezintegrat în aer”, înainte să se prăbuşească în Egipt

Un oficial al aviaţiei ruse susţine că avionul Airbus A321 care s-a prăbuşit în peninsula Sinai s-a dezintegrat în aer. Rămăşiţele a peste 140 de victime au ajuns luni dimineaţă în St. Petersburg.
Un investigator militar din Rusia stă lângă rămăşiţele avionului rusesc Airbus A321 prăbuşit în peninsula egipteană Sinai. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.11.2015

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a transportat luni în St. Petersburg, pentru identificare, o parte dintre trupurile neînsufleţite ale victimelor tragediei aviatice din peninsula Sinai, în timp ce investigatorii ruşi prezenţi la locul prăbuşirii din Egipt au continuat să colecteze dovezi.

“140 de trupuri au fost repatriate, potrivit ultimelor informaţii. Sunt fragmente, de aceea au existat divergenţe privind numărul de corpuri', a declarat Igor Albin, viceguvernator al oraşului St. Petersburg.

Avionul care s-a prăbuşit sâmbătă în Egipt avea la bord 224 de persoane, inclusiv 7 membri ai echipajului. Majoritatea victimelor erau turişti din Saint Petersburg şi regiunile învecinate.

Duminică, şeful Comitetului Interstatal pentru Aviaţie din Rusia, Viktor Sorocenko, care conduce un panel de experţi însărcinaţi cu anchetarea prăbuşirii avionului, a declarat că avionul rusesc Airbus A321 s-a “dezintegrat în aer”.

“Dezintegrarea [avionului] a avut loc în aer şi fragmentele s-au împrăştiat pe o suprafaţă întinsă”, a declarat Sorocenko după inspectarea rămăşiţelor aeronavei ruseşti. De asemenea, el a declarat că este “prea devreme pentru a se trage concluzii” în legătură cu motivul prăbuşirii.

O sursă anonimă de pe aeroportul staţiunii egiptene Sharm el-Sheikh a declarat duminică pentru Deutsche Welle că s-a raportat în urmă cu două luni că avionul avea anumite probleme tehnice şi că a fost ţinut la sol.

Avionul, operat de compania aeriană Kogalymavia, a decolat din staţiunea Sharm el-Sheikh din Marea Roşie şi se îndrepta spre St. Petersburg când a pierdut contactul cu turnul de control aerian şi s-a prăbuşit într-o zonă montană a regiunii Sinai sâmbătă dimineaţa.

Autorităţile au anunţat duminică că vor extinde zona de căutare cu 15 km, ţinând cont că rămăşiţele avionului au căzut pe o zonă mare .

Rusia a trimis peste 100 de membri ai echipelor de urgenţă în Sinai pentru a asista la eforturile de căutare. Investigatori specializaţi în accidente aeriene din Franţa – ţara natală a companiei care produce avioanele Airbus – au călătorit de asemenea spre Egipt, alături de membri ai unor agenţii de investigaţii din Germania şi Rusia. Experţii au început duminică să examineze cutiile negre ale avionului.

Întrebări privind cauza prăbuşirii

La câteva ore după prăbuşire, un grup afiliat cu Statul Islamic în Sinai şi-a asumat răspunderea pentru această tragedie, susţinând că a doborât avionul în semn de răzbunare pentru “loviturile aeriene ruseşti care au ucis sute de musulmani pe pământul sirian”.

Dar autorităţile din Rusia şi Egipt au manifestat îndoieli în privinţa declaraţiei grupului extremist. Experţii susţin că militanţii care desfăşoară o rebeliune islamistă în Sinai nu dispun de arme capabile să lovească un avion ce zboară la o altitudine de 9.000 de metri. Totuşi, experţii nu au exclus posibilitatea ca o bombă să fi fost amplasată la bordul avionului, dar au declarat că este mult mai probabil că avionul să se fi prăbuşit datorită unei erori tehnice sau umane.

Preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi a cerut ca toată lumea să aştepte rezultatul investigaţiilor înainte să se tragă concluzii.

“Lăsaţi specialiştii să determine cauza prăbuşirii avionului, deoarece acesta este subiectul unui studiu tehnic cuprinzător şi complicat”, a declarat el-Sissi, fiind citat de agenţia de ştiri de stat MENA.

Între timp, companiile aeriene Lufthansa, Air France şi Emirates au declarat că vor evita să zboare deasupra peninsulei Sinai până când nu se va clarifica situaţia cu avionul rusesc. Ministerul german al Transporturilor a avertizat, de asemenea, companiile aeriene să nu folosească aceleaşi trasee de zbor deasupra părţilor nordice şi sud-estice ale peninsulei.

Duminică a fost declarată zi de doliu în Rusia şi sute de oameni au aşezat flori la aeroporturile din St. Petersburg şi Moscova.

Autorităţile ruse au creat un centru pentru situaţii de criză în incinta unui hotel situat în apropierea aeroportului din St. Petersburg, unde rudele victimelor au fost invitate să ofere mostre de ADN pentru a ajuta la identificarea victimelor.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că va oferi compensaţii financiare familiilor victimelor şi că va ajuta la organizarea funeraliilor.

Primul avion care transporta o parte din trupurile neînsufleţite ale victimelor a aterizat luni dimineaţă la St. Petersburg, în timp ce un al doilea avion va decola luni seară din Cairo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor