Avion ucrainean care transporta ţigări de contrabandă către România a fost reţinut în Republica Moldova
alte articole
Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a reţinut, luni dimineaţă, în apropierea localităţii Hlinaia Mică, raionul Edineţ, un avion AN-2 care transporta ţigări de contrabandă din Ucraina către România. Au fost reţinuţi trei cetăţeni ucraineni.
“În baza unei informaţii operative privind survolarea ilegală a spaţiului aerian ofiţerii de investigaţii ai Poliţiei de Frontieră au acţionat prompt în această dimineaţă reuşind reţinerea unui avion de model AN-2 în proximitatea localităţii Hlinaia Mică, raionul Edineţ. La faţa locului se află conducerea instituţiei de frontieră care se implică şi oferă tot suportul în măsurile de documentare a incidentului dat.
Trei cetăţeni ai Ucrainei sunt reţinuţi. Din informaţiile preliminare, avionul respectiv era utilizat pentru transportarea ţigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei şi avea ca destinaţie finală ţara vecină România”, a precizat Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, pe pagina sa de Facebook.
Daniel Martnos, şeful-adjunct al Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova, care s-a deplasat la faţa locului, a declarat, într-un interviu telefonic acordat publicaţiei Deschide.md, că angajaţii instituţiei au capturat aeronava după ce au organizat o ambuscadă, în baza unor informaţii operative primite de la colegii din Ucraina.
“Aeronava a survolat spaţiul aerian al R.Moldova şi a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineţ. Am sesizat despre acest caz şi colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns ţigările”, a explicat Martnos, adăugând că, la faţa locului, poliţiştii de frontieră au depistat un vehicul cu combustibil pentru aeronavă, dar şi un tractor.
Totodată, potrivit lui Martnos, în acest caz ar fi implicat şi un contrabandist notoriu din Republica Moldova, care, după ce i-ar fi bruscat pe angajaţii IGPF, a fugit de la faţa locului. Infractorul a fost urmărit până în oraşul Cupcini, unde i s-a pierdut urma.
Reamintim că, într-un alt caz similar care a avut loc în noaptea de 6 spre 7 august a acestui an, un aparat de zbor An-2 suspectat de contrabandă a intrat ilegal în România, fiind depistat de grănicerii ucraineni la întoarcerea în Ucraina.
Mai exact, aparatul de zbor An-2 a fost interceptat de un avion de luptă Mig-29 al Brigăzii de aviaţie tactică “Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol şi forţat să aterizeze pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv.
“Agenţi ai Serviciului de Poliţie al Frontierei de Stat şi militari ai unităţii speciale DOZOR au reţinut 4 persoane. După ce aeronava a aterizat, au încercat să scape într-o maşină”, a transmis atunci Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina într-un comunicat de presă, adăugând că avionul An-2 a zburat din Ucraina în România şi înapoi.
După incidentul din august, Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a transmis ministrului de Interne, Lucian Bode, o scrisoare deschisă în care l-a întrebat care au fost motivele pentru care aeronava An-2 nu a putut fi reperată şi identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană şi care sunt motivele pentru care poliţiştii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă. Totodată, asociaţia a criticat lipsa unei informări, a unui comunicat sau a unei precizări pe tema incidentului, în condiţiile în care România este o ţară membră a UE şi NATO, cu angajamente ferme în faţa partenerilor noştri de protejare a frontierelor.