Avion de vânătoare israelian loveşte o baterie antiaeriană lângă Damasc
alte articole
După ani de subminare a guvernului sirian condus de Bashar al Assad, Israelul a început să lovească cu rachete bazele Damascului, mai ales după ce a devenit evident că liderul sirian va câştiga războiul împotriva rebelilor.
Forţele Armate Israeliene au confirmat că avioane de luptă aparţinând Tel Aviv-ului au lovit cu rachete o bază siriană după ce o rachetă a fost trasă către un escadron aparţinând Tel Aviv-ului, care efectua o misiune „de rutină” de recunoaştere în spaţiul libanez, conform unui raport Sputnik.
Nu au existat victime, iar avioanele israeliene s-au întors la bazele lor, însă nu înainte de a ataca o baterie anti-aeriană situată la est de Damasc.
Armata israeliană a învinuit guvernul sirian pentru incident, însă a eşuat să aducă dovezi în sprijinul versiunii sale asupra incidentului.
"IDF (Armata israeliană, n.r.) îşi menţine abilitatea de a stăvili ostilităţile faţă de civilii israelieni” conform unei declaraţii a Forţelor Armate.
Conform unui ofiţer senior de presă al Armatei, Tel Aviv-ul a notificat Moscova în legătură cu loviturile în timp ce acestea aveau loc.
Rusia are în zonă sisteme radar S-400, pe care avioanele israeliene nu le pot eluda.
În urmă mai multor lovituri aeriene şi incidente care au avut loc acest an, a fost creată o zonă de de-escalare în zona de graniţa dintre Siria şi Israel. Acordul pentru aceste zone a fost obţinut în timpul convorbirilor în marja summitului G-20, între Donald Trump şi Vladimir Putin.
Incidentul recent este ultimul dintr-o serie de provocări care au avut loc între cele două ţări.
Israelul susţine că a fost atacat cu obuze dinspre partea siriană şi a răspuns cu forţa, dând vina pentru incidente pe guvernul de la Damasc, în ciuda faptului că zonele de graniţă sunt controlate de grupări rebele despre care unii analişti susţin că sunt afiliate Israelului.
Majoritatea incidentelor au avut loc în zona Înălţimilor Golan, care sunt recunoscute internaţional ca fiind ale Siriei, însă pe care Israelul le-a capturat după Războiul de Şase Zile, în 1967 – iar tratatul de pace pentru acest conflict nu a fost semnat niciodată.
ONU a afirmat în repetate rânduri că ocuparea, de către Israel, a Înălţimilor Golan şi a Fâşiei Gaza sunt ilegale, cerând reîntoarcerea Înălţimilor Golan la Siria.